Fietsvakantie.

Erwin Visser 28 jul 2016

Het was niet mijn idee!
De kinderen wilden niet meer mee op vakantie, er was een kans om te participeren in een fietsenplan, mijn zus ging wandelen in Italië, kennissen vertelden positieve verhalen en we hebben, sinds kort, een auto met trekhaak. Dus zei ega ineens: “we kunnen wel op fietsvakantie naar Frankrijk gaan!”

Voor ik het wist stond ik bij de fietsenmaker een nieuwe fiets – ik heb al 15 jaar geen fiets meer – uit te zoeken.
Nou ja uitzoeken. Het moesten twee dezelfde worden – geen idee waarom – dus veel uitkiezen was er voor mij niet bij. Veel uitkiezen was er sowieso niet bij, aangezien ega het idee pas eind mei kreeg en er eigenlijk geen keus meer was, aangezien het ‘fietsaanschafseizoen’ van maart tot mei loopt. Wisten wij veel!

De fietsenmaker werd tijdens het bestellen – terwijl zijn vrouw over zijn schouder meekeek -drie keer uit het Gazellesysteem gegooid, dus was het nog even afwachten of de fietsen daadwerkelijk geleverd zouden worden.
Maar drie weken later stonden er een mannetje en een vrouwtje Gazelle in onze schuur. De kinderen lagen in een deuk! Ik was minder vrolijk, want om de investering terug te verdienen, moeten we de komende 10 jaar op fietsvakantie.

Er moest natuurlijk ook een trainingsschema ter voorbereiding op de fietsvakantie komen.
Ik fiets zo’n 150 km per week op de racefiets, maar mijn ega beperkt haar fietsinspanningen tot één à twee keer per maand naar het werk en alleen bij mooi weer! Wat neerkomt op gemiddeld zo’n 4 km per week.

Bij trainingsschema moet je overigens niet aan een trainingsschema denken. Maar we maakten kleine tripjes op zondagen naar de regionale modewinkel of naar de dichtstbijzijnde stad. 10 km heen en 10 km terug. Dit bleek overigens wel handig te zijn voor het afstellen van zadel en stuur en om een aantal kinderziektes uit de fietsen te halen.

Er vielen nog een paar zondagen uit vanwege het matige zomerweer in Nederland, dus met zo’n 60 km in de benen gaan we op pad voor onze eerste fietsvakantie.

Via internet hebben we het boekje ‘la Loire à Vélo’ besteld en daaruit een mooi stuk geselecteerd tussen Orléans en Tours. Het boekje is geplastificeerd, dus dat geeft wel te denken.

Volgende week is onze Grand Départ! De fietsen reizen mee op een fietsendrager op de trekhaak. Iets waar ik al jaren meewarig naar kijk.