Een geaardheid met een verantwoordelijkheid

Zenuwachtig stond de man voor de 30 studentes Psychologie om hen te vertellen over wie hij is. Hij is geen bekendheid, hij heeft geen psychisch ziekte. Hij is een pedoseksueel. Dit is iemand die seksuele gevoelens voor kinderen heeft, maar er niet naar handelt. Als het woord pedo valt, klappen alle oren dicht. Die mensen horen eigenlijk in de gevangenis of dood te zijn, en al helemaal niet in de buurt van onze kinderen. Maar is dit wel terecht, al deze oordelen?
De man stelt zich voor. Gabriël, 30 jaar, ADHD en afgestudeerd aan de universiteit. Een vriendelijke man met een gevoel voor humor en zeker geen creepy kindermisbruiker. Gabriël groeide veilig en warm op. In groep 8 was hij, net zoals zijn vriendjes, verliefd op de meisjes van zijn leeftijd. Hij was een gelukkig kind en hoewel zijn ADHD hem soms op school in de problemen bracht, kwam hij alsnog op het vwo terecht. Hij vond het spannend naar de middelbare school te gaan, niet meer dan de ander, maar hij wist niets over de worsteling die hij tegen zou komen.
De jaren vervliegen en jongetjes worden puberende gasten. De meisjes worden jongedames en de hormonen brengen liefde en seksualiteit met zich mee. Gabriël kan het niet volgen, waarom doen die jongens nou zo raar over borsten? Hij vindt borsten en heupen echt niet mooi. Waarom kan een meisje niet gewoon plat blijven? Hij komt erachter dat hij nog steeds meisjes van 12 het mooist vindt, ookal is hij nu 18. Awkward.
Gabriëls buurmeisje is 13 en onwijs lief. Ze zien elkaar vaak als ze in de tuin staan en kletsen de hele zomer wat af. Hij is zich zeer bewust van het leeftijdsverschil en durft door zijn zenuwen van verliefdheid ook niks meer dan gewoon samen kletsen. Aan het eind van de zomer geeft ze hem een zoen, wat heerlijk. Het heerlijke gevoel wordt gevolgd door schaamte, valt hij dus echt op jonge meisjes? En wat betekent dit voor hem? Zijn hele leven zit hij in de knoop. Hij heeft wat vluchtige relaties met vrouwen maar hij kan nooit zijn echte kant laten zien. Niemand heeft toch begrip voor een pedo? Alle pedo’s zijn toch vies?
Uit onderzoek van de overheid bleek dat ongeveer 80% van alle kindermisbruik plaatsvindt door gelegenheidsplegers, en 20% door pedoseksuelen. Dit betekent niet dat kindermisbruik goedgepraat wordt (dat nooit) maar moeten pedoseksuelen hun hele leven gebukt gaan onder schaamte omdat andere rotzakken een misdaad begaan? Hoe zou jij je voelen, als je gehaat en op gejaagd werd, puur om hoe je geboren bent?