Doe eens rustig/wild!

Geeske Hilhorst 4 jul 2016

Downtown Fashion Week in Amsterdam. Het klinkt ruiger dan gewoon Amsterdam Fashion Week, ook meer toegankelijk voor gewone stervelingen zoals u en ik. Helaas, ook hier zijn genoeg mensen die goed gekleed onbetaalbare kleding bekijken en met elke blik die ze naar je toe werpen je kleding verbranden omdat het in 2015 gekocht is. Nee, ik kom hier ook niet voor mijn lol. Wel voor Aike Buiting, die afgelopen september Kunstbende (= een landelijke wedstrijd in diverse vormen van kunst) won.

Door Kunstbende te winnen mocht ze een show geven op deze Downtown Fashion Week, in een hippe loft aan het Ij. 17 jaar, dus naast dat ze een jaar lang het voorrecht heeft de Dancing Queen te mogen zijn is ze ook beroemd. Soort van.

Het klinkt misschien als een amateuristisch gebeuren, een minderjarige die een paar lappen stof aan elkaar naait, maar het tegendeel is waar. 10 modellen met getoupeerd en ontploft haar staan in vreemde kleding, (opgebold door ijzerdraad en schoenen volledig beplakt met lege pindadoppen, kraaltjes of kurken) met een muts over het gezicht nagenoeg stil in de loft. Rustige achtergrondmuziek wat gemaakt is door een andere vriend (wat een talenten), Montess, lijkt niet al te belangrijk, en wordt niet direct opgemerkt door de bezoeker. Dan verandert de muziek. Chaotischer, wilder, je wordt er bijna ongemakkelijk van. Maar hé, die modellen bewegen ook mee! Schokkerige, bizarre en onnatuurlijke bewegingen ondersteunen de muziek en andersom. Een hele beleving om even bij stil te staan.

Als doodgewone burger heb ik het geluk één van de goede vriendinnen van Aike te mogen zijn, dus ik weet wat de show voor haar betekent. De chaos en de rust samenbrengen tot een geheel, net als in het echte leven.

Toen ik weer uit de droomachtige wereld kwam en naar buiten liep was het lekker rustig; mensen zaten wat en praatten rustig met elkaar. Aan de overkant op Amsterdam CS was de hectiek weer terug, de mensen bewogen zich sneller en gehaast. Jammer dat ze niet waren komen kijken, hoewel er ook iets moois kan bloeien uit al die energie. Laten we Amsterdam toch maar houden zoals we haar kennen, we zoeken zelf de rustige plekjes wel op.

P.S. Foto’s te vinden op Facebook via Aike Buiting Design, Instagram: nuts_aikebuiting