Dit is een experiment

MatthijsL 5 jul 2016

Hoi daar lieve krantlezer! Mag ik je vragen om even te stoppen met actief de krant lezen? Ik wil je graag uitnodigen voor een experiment. Het duurt korter dan je hele treinreis, maar, pas op, het kan je leven voor goed op zijn kop zetten.

Goed. Ben je er klaar voor? Als het goed is heb je nu een van deze twee gezichtsuitdrukkingen. Een: je gezicht staat vol ongeloof en mysterie dit verhaal te lezen, en je bent heel erg benieuwd wat er verder komt (deze komt het minst voor). En de tweede, meest voor komende: je gezicht staat ietwat chagrijnig of neutraal-achtig. Als je gezicht een emoticon zou zijn, was jij een lichte ‘sadface’.

Had ik gelijk? Kijk dan nu eens om je heen. Observeer hoe jouw medereizigers allemaal een vergelijkbare gezichtsuitdrukking dragen. Voel je je net als hun meegenomen in een sleur van woon-werkverkeer? Het slachtoffer van een sleur waar je zelf niet voor hebt gekozen? Een sleur waar je misschien wel niet meer uit komt..

Mag ik je uitnodigen voor nog een kort experiment? Nu gaat het echt spannend worden, dus hou je vast! De persoon tegenover of naast je, vraag hem of haar om ditzelfde experiment te doen. Lees eerst even dit stukje verder, voordat je iemand vraagt.

Je gaat nu kennis maken met iemand in de trein die je niet kende! Niet schrikken, kennis maken met een onbekende in de trein is heel normaal. Ik loods je er wel doorheen. Begin eens met een glimlach en observeer hoe je tegenspeler meteen een beetje opleeft. Hoe jij, met jouw simpele glimlach, even het lichtpuntje in iemands leven bent geworden. Vanaf hier eindigt helaas het experiment, maar ik denk dat je het verder wel zonder mij kunt!

Heel veel dank voor het deelnemen aan dit experiment. Maar laat dit experiment alsjeblieft vooral ook verder leven. Ook zonder papieren krant om je een stukje op de goede weg te slaan. Kijk maar naar al die mensen om je heen. Al die mensen met dezelfde gezichtsuitdrukking als waar jij mee begon. Die kunnen volgens mij allemaal wel jouw hernieuwde glimlach gebruiken. En wie weet, misschien word je wel een permanent lichtje in hun leven! (En als je niet zo goed durft, zoek de persoon op die met de krant voor zich net zo verdwaasd om zich heen zit te kijken als jij. Hij of zij doet zeker mee met het experiment)