De Zonnebrandleugen
Ik ben dol op de zomer, maar er is een ding waar ik absoluut niet naar uit kijk. Zodra de temperaturen boven de twintig graden uit komen, zijn de waarschuwingen niet van de lucht: ‘Smeer je goed in’. Voor de goede orde: met zonnebrandcrème. En daar geven we helaas massaal gehoor aan. Maar klopt dat verhaal wel?
Wetenschappelijk bewijs
Allereerst: er is geen enkel hard wetenschappelijk bewijs dat zonlicht huidkanker veroorzaakt. Daarentegen is er veel weenschappelijk bewijs dat juist zonnebrandcrème de dader is. Zo wees een Zweeds onderzoek – waarbij 30.000 vrouwen, meer dan 20 jaar zijn gevolgd – uit dat van de vrouwen die zich elke dag te goed deden aan een zonnebad, slechts de helft stierf aan huidkanker ten opzichte van de vrouwen die de zon juist meden. Hoe valt dat te rijmen met het veelal dringende advies om je vooral goed in te smeren, liefst met factor 50?
Vitamine D
Om te beginnen zorgt zonlicht er voor dat ons lichaam vitamine D aanmaakt, en vitamine D versterkt je immuunsysteem. Omdat het smeren de opname van Uv-straling door je lichaam blokkeert, heb je maar liefst 77% minder kans op huidkanker (en alle veel voorkomende kankers) als je niet smeert.
Chemische bestanddelen
Daarnaast bevatten veel van de industriële zonnebrandcrèmes giftige en kankerverwekkende stoffen.
Volgens wetenschappers van de Missouri University ondergaat het ingrediënt ‘zinkoxide’ een chemische reactie zodra dit aan de zon wordt blootgesteld. En die reactie zorgt ervoor dat er onstabiele moleculen, vrije radicalen genoemd, vrijkomen.
Overigens is dat niet de enige risicovolle stof die in zonnebrandcrème kan zitten. Alle producten waar Octinoxate, Oxybenzone, Padimaat O of Menthyl anthranilaat in zit, zou ik lekker laten liggen.
Dan nog iets: deze kankerverwekkende stoffen blijven niet alleen op je huid zitten, maar worden door je hele lichaam opgenomen!
Hoe kun je je dan wel tegen huidkanker beschermen?
1. Gezonde voeding. Verbranden is vooral het gevolg van een gebrek aan antioxidanten in je voeding. Daarom is het zaak dat je genoeg antioxidanten binnenkrijgt. Deze zitten in groente en fruit en juist niet in bewerkte producten (bv bewerkt vlees).
2. Zoek zoveel mogelijk de zon op om het vitamine D gehalte op te krikken.
3. Ik zou het echte ‘bakken’ icm smeren tot een minimum beperken.
4. Wil je toch iets smeren, kies dan voor een biologische crème (bv Lovea).