De NS biedt veilige vervoermiddelen aan..not

De laatste tijd gebeurt er zo veel wanneer het aankomt op openbaar vervoer. Er wordt steeds agressiever gereageerd op buschauffeurs, ov-controleurs en ook treinconducteurs. Ik heb het idee dat iedereen het niet zo veel uitmaakt dat er om de week een stuk of 3-4 treinconducteurs gewoon in elkaar getrapt worden door een paar ‘figuren’ zonder ook maar enige vorm van toekomst in hun leven.
Het enige dat ik lees is: “Ja, er is een treinconducteur aangevallen, maar de verdachten zijn al weg.” BULLSHIT! De NS kan ze makkelijk tegenhouden, alleen weten ze om 1 of andere reden niet hoe. Vandaar dat ik hier een column aan het tikken ben en ik hoop dat iemand van de NS dit leest en gaat denken: “Hey, dat is eigenlijk een best goed idee!”.

1.Beveiliging
Ik vraag mij al jaren af waarom er geen enkele vorm van beveiliging in de trein zelf te vinden is. Wanneer er iemand lastig wordt gevallen, belt iemand de politie die 99,9% van de keren al te laat is.
In vliegtuigen in het buitenland en ook soms in Nederland, heb je soms een politieagent (verkleed als burger) die er zit om de veiligheid van de passagiers te garanderen, mocht de vliegreis door terroristen of een andere gek worden verstoort. Waarom zie ik dit begrip nergens in ook maar 1 NS trein? Gewoon een agentje verkleed als burger ergens in de trein zetten om mensen te hulp te schieten.

2.Camera’s
Ik heb vernomen dat de NS aan camera’s werkt, maar dat gaat mij niet snel genoeg. Gewoon alles opnemen en in de gaten houden, om zo nodig alvast de politie te bellen die dan op het volgende station klaar staat om de ‘gekken’ in te rekenen.

3.Noodknoppen
We kennen allemaal de mooie, rode knop achter het ruitje om in geval van nood in te drukken zodat de trein stopt. In banken overal ter wereld, hebben de werknemers een soort ‘Panic Button’ om op te drukken wanneer de bank wordt overvallen. De politie wordt meteen gesignaleerd en de verdachten zitten achter slot en grendel.
Waarom zie ik dit niet in iedere trein? Een ‘PaniekKnop’ naast de al bestaande knop, die mensen kunnen indrukken wanneer hij of zij wordt belaagd, of wanneer iemand anders iets verdachts ziet.
Dan druk je op die knop, en dan komt de aanwezige agent meteen een kijkje nemen wat er aan de hand is en om zo nodig in te grijpen.

4.Treindeuren
Ik ben een beetje klaar met het excuus dat de verdachten telkens weer verdwenen zijn na hun acties.
Tijdens de rit kunnen de deuren prima op slot, maar waarom niet bij het volgende station?

Bye bye