De letter T

oscar1970 7 jul 2016

Toen mijn vader de leeftijd had die ik nu heb, bezong Robert Long het kwaad van de letter K. Dat stond voor Kerk, Kroeg, Kut en Kapitaal. Tegenwoordig schijnt de wereld vooral geregeerd te worden door de twintigste letter van ons alfabet. Ook vier onderling verband houdende zware drugs die lichamelijk en geestelijk fataal zijn.

Ten eerste is daar de Tering. Nog altijd een ziekte die de wereld niet uit is. Ook een ziekte die we graag in de mond of in de pen nemen als scheldwoord. Zoals we ook andere ziekten daarvoor misbruiken. Alleen maar omdat het even niet gaat zoals het moet. Misschien moet het dan maar zoals het gaat…?

Tevens is de Terreur niet te onderschatten. Het lijkt wel net zo besmettelijk als de tering. Waar ten tijde van de letter K het terrorisme sterk gelokaliseerd was (RAF, CCC, IRA, ETA), is het nu een globaal verschijnsel geworden. Een uitgezaaid kankergezwel, dat overal ter wereld slachtoffers maakt. Maar ook iets, dat groter wordt gemaakt dan het in werkelijkheid is.

Toch mogen we de Toren ook niet vergeten. Want in de greep van terreur sluiten we ons daarin op. Wat ons vreemd is, moet eruit en komt er niet meer in. We bouwen muren en hekken. Maar hoe hoger de barrières tegen onze vijanden, hoe groter die vijand wordt. We koesteren, omringd door onze gadgets, onze vrijheid, maar we zitten in een gevangenis. Die van ons eigen onvermogen, veroorzaakt door onze eigen angst.

Tenslotte is daar Televisie. In die hoge toren hebben we een wijde blik op de wereld om ons heen. Vanuit die schijnveiligheid van vier muren, gelabeld met een zorgvuldig gekozen pseudoniem, uiten we onze kritiek op alles wat ons niet zint. Een verbale terreur van gescholden ziekten, al dan niet geïnspireerd door beeld en geluid. Het beeld en geluid van een selectieve opgeblazen waarheid, afkomstig uit een hier niet nader te noemen kijkkast. En dat noemen we dan: “vrijheid van meningsuiting”.

Terwijl die letter T zich ook heel eenvoudig laat gebruiken voor de zaken die het leven zo de moeite waard maken. Kwaliteiten en talenten van jezelf ontdekken en daarin excelleren. Triomf. Trots. Op zoek gaan naar je medemens, in plaats van deze op basis van vooroordelen af te wijzen. Toenadering. Tolerantie. Een meer liefdevolle benadering, ook als het met hem of haar niet goed gaat. Tederheid. Troost. Samen genieten van een bakkie Troost. En de letter T als begin van elke alinea van mijn column, geschreven onder het genot van een vers kopje Thee.