De Brief aan Andropov

Felix van Velde 11 jul 2016

Afgelopen week was er de NAVO-top in Warschau. Er werd vergaderd over de toegenomen dreiging. Gelijktijdig met de top oefenden russische landtroepen bij de grenzen van finland en de Baltische staten. Wordt Poetin gezien als de opvolger van de Communisten leiders Brezjnew en Andropov ? De feiten liegen niet. De krim is geannexeerd. En in Oost Oekranië worden steden bedreigd. De Russische invloedssfeer wordt groter. Maar is er werkelijk sprake van een nieuwe dreiging uit het oosten?

Zorgen over een oorlogsdreiging waren er ook in 1982. Ik herinner me dat meisje uit Amerika. De dertienjarige Samantha Smith die een brief schreef aan Joeri Andropov. Waarin zijn haar zorgen kenbaar maakte over het uitbreken van een kernoorlog tussen Amerika en de Sowjet Unie. Zij kreeg antwoord op haar brief. En mocht zelfs met haar familie naar Moskou komen. En dit kleine gebaar, werd een groot signaal. Met dito gevolgen. The Beatles zongen :
You don’t know how lucky you are, Boy……… Back in the USSR………….And Moscow girls make me sing and shout……..Well the Ukraine girls really knock me out.

Ook in Nederland voelden wij de dreiging van een kernoorlog. Volgens de NAVO moesten wij ons bewapenen. Er was een kans dat de SS-20 raketten vanuit de USSR ons konden raken. Daarom moesten wij anti-raketten plaatsen, zodat wij konden terugschieten. Maar was dit de correcte oplossing ? Waren er geen alternatieven ?

In 1981 en 1983 werden er grote demonstraties gehouden om de plaatsing van de kruisraketten in ons land tegen te houden. Harry Mulisch weidde pagina’s lang uit over de vredesdemonstratie in zijn Boek “de aanslag”.
En wat deed ik?
Ik was erbij. Samen met mijn vader, die nog nooit eerder in zijn leven had gedemonstreerd. Net als de “hoofdpersoon Anton” van Harry Mulisch.

Mijn vader was dienstweigeraar geweest. Hij had om principiële redenen dienst geweigerd. Wilde niet meedoen aan de waanzin van de oorlog. Dat was zijn signaal.

In 1987 werd door Gorbatsjov en Reagan het INF akkoord ondertekend. Er zouden geen kruisraketten geplaatst worden.De Berlijnse muur viel in 1989. In China kwamen studenten in opstand en verzamelden zich op het plein van de hemelse vrede. Allemaal signalen voor meer vrijheid en rechtvaardigheid. You don’t know how lucky you are, Boy……… Back in the USSR………….. yeah

Welke indruk heeft de NAVO-top in Warschau vandaag achtergelaten. Is er een signaal afgegeven om te bewapenen. Zo, ja. Wordt het dan niet tijd om te demonstreren.