Zwarte Piet bron van discriminatie?

sophie_seafield 8 jun 2016

Ik lees bijna iedere dag hoe zwarte piet verkeerd is en mensen met een donkere huidskleur discrimineert. Ik ben in duitsland geboren en opgegroeid, daar wordt zwarte piet “Knecht Rubrecht” genoemd en er wordt verteld dat hij zo zwart is door de roet.
Toen ik hier kwam en in een “internationale schakelklas” kwam werd er Sinterklaas gevierd,voor mij niet zo spannend omdat ik 17 jaar oud was en toen al wist dat Sinterklaas niet echt bestond.
Maar om op het punt te komen, ik was in een klas met meerdere donkere Mensen, ik heb een hekel aan de uitdrukking zwarte. Wij zijn allemaal hetzelfde en alleen de huidskleur is donkerder. Om heel eerlijk te zijn ik ben nog nooit iemand tegen gekomen die zo donker is dat je denkt daar staat zwarte piet.
Voor mij is zwarte piet een deel van traditie, die ik in duitsland nooit zo heb meegemaakt. Mijn moeder heeft mij verhalen uit haar jeugd en zwarte piet verteld. Zij is overigens hier geboren en opgegroeid.
Sinds vorig jaar loopt deze discussie de spuitgaten uit. Bijna uit heldere hemel wordt gezegd dat zwarte piet niet meer gaat, hij discrimeerd, is een beeld van slavernij.
Ik vraag mij af of mensen ONGEACHT hun huidskleur niet te snel roepen dat zij worden gediscrimineerd. Ik zelf heb het vaak meegemaakt en ook mijn moeder. Haar werd door kleine kinderen van misschien 7-8 jaar achterna geschreeuw dat Hitler was vergeten ons te vergasen. Alleen om het feit dat ik net zoals mijn ouders nederlandse ben.
Ik wil het feit dat er discrimineerd wordt niet weg praten of zeggen dat mensen te gevoelig zijn etc. Maar het is een feit dat men nu begint te zeuren over zwarte piet terwijl dat toch al voor JAREN had kunnen gebeuren?
Als zwarte piet nu werkelijk zo verschrikkelijk is en een echte belediging voor de mensen met donkere huidskleur, waarom gebeurt er dan NU pas iets?
Misschien is het “my white privilege” dat ik het probleem hier niet echt zie, maar zwarte piet is zwart van de roet. Discriminatie gebeurt veel vaker en heviger dan een sprookjes figuur.
Want dat is de zwarte piet een sprookjes figuur net zoals sinterklaas. Allebij zijn een figuur die kinderen kado’s brengen. Een leuke traditie die ik graag nog jaren zou willen zien.
Het geeft ergere onderwerpen waarover we ons drukker moeten maken.