Zwarte Piet, boegbeeld tegen racisme.

paulgverbeek 15 jun 2016

Wat is racisme? Van alle definities lijkt het op twee dingen neer te komen. Het bewust óf onbewust negatief behandelen van een individu of kleine groep of het neerzetten van een negatief beeld van een groep, alle twee gebaseerd op uiterlijk of religie.
Dat negatief beeld neerzetten van een groep gaat het vaak om, vooral in de Zwarte Piet discussie. Piet heeft zijn roots in het koloniale verleden, klopt als een bus. Piet zou zich op sommige vlakken anders kunnen gedragen om negativiteit te voorkomen, helemaal goed. Piet zet aan tot racisme, klopt van geen kant. Ja er zijn racisten die mensen uitschelden met Zwarte Piet, maar verban Zwarte Piet compleet dan gebruiken deze racisten wel een ander scheldwoord. Het is niet Zwarte Piet dat hen een negatief beeld gaf van donkere mensen. Integendeel, kinderen doen niets liever dan zich verkleden als Zwarte Piet in plaats van de witte man met tabbaard en hun ouders doen er maar wat graag aan mee. Ze laten zich graag zwart schminken, zij zijn voor even die geweldige zwarte vent die vrolijk een oude man helpt.
Daar wordt actie gevoerd. Zwarte Piet zou niet kunnen. In plaats van de het goede Imago van Zwarte Piet te zien stampen zij op de dromen en wensen van kinderen. “Wat doen die agressieve mensen daar?” wordt mij gevraagd. Hoe beantwoord je dat zonder dat dit kind boos word tegen die mensen? Deze acties werken racisme in de hand, ze maken een generatie van racisten die de donkere huidskleur bestempelen als hatelijke vechtersbazen die alles doen om leuke dingen te besmeuren en verbannen, en met zulke voorbeelden geef ze eens ongelijk.
Racisme is een beeld. Niemand let op als je het over witte mensen hebt, praat je over donkere mensen zijn de rapen gaar en daar leeft racisme op. Racisme bevechten gebeurd met vriendelijke acties, petities en bovenal het verbeteren van het imago en begrip. Voor kinderen is Zwarte Piet een positief beeld. Er zijn dingen die verbeterd kunnen worden aan onze donkere vriend, en daar moeten wij actie voor houden. Houd Zwarte Piet zo zwart als maar kan en gebruik hem om het imago en begrip te verbeteren. Gebruik zijn roots om die barrière over ons koloniale verleden te doorbreken en mensen te leren wat onze voorouders hebben gedaan. Gebruik Zwarte Piet om te vertellen over zijn vrijheid en gelijkheid en waarom hij besloot vrolijk als altijd een goedheiligman te helpen. Zwarte Piet is het sterkste, grootste boegbeeld wat we kunnen vormen tegen racisme, gebruik het, verban het niet.