Zomer eenzaamheid, argh…

Alfawoman 28 jun 2016

Dat dit niet de beste zomer is weten we nu al. Daar doen we niks tegen. We gaan verder met ons leven & fietsen door weer en wind als échte Hollanders. Regenpak aan en gaan. Lekker op vakantie en als we thuis blijven doen we leuke dingen. Maar niet iedereen dus. Er zijn veel mensen die eenzaam zijn in de zomer. De grootste telefonische hulpdienst van Nederland; Sensoor, wordt vaker gebeld en hun 900 vrijwilligers staan 24 uur per dag klaar met een luisterend oor.

Bellen naar een hulplijn? Wie doet dat nou zul jij je nu afvragen, iedereen heeft toch wel vrienden of familie met wie hij kan praten? Eh..nou nee. En wat als zij op vakantie zijn, jij gescheiden bent, je al lang alleen leeft en/of je partner is overleden? Met wie maak jij dan je praatje of lucht je jouw hart? Eenzaamheid staat op nummer 1 als gespreksonderwerp lees ik op de site en Coalitie Erbij heeft zelfs een (online) kaarten actie tegen eenzaamheid deze zomer. Daarmee kun je mensen uitnodigen om iets leuks te gaan doen. Een hot topic dus, dat zomer eenzaamheid. Hoe stel ik me dat voor? Geen zand tussen je gepedicuurde tenen maar ingegroeide teennagels, geen cocktails on the beach maar melk die over datum is, geen vrolijke zomerjurkjes maar een beige skipak en geen frisse salade maar een opwarm maaltijd zonder smaak. Argh.

Niet idereen zit op social media een beetje te checken wat anderen doen. Leuk op zijn tijd maar shallow for sure, ook ik doe er aan mee als ik niks te doen heb. Maar ik word er niet meer of minder eenzaam door. Een paar dagen alleen zijn is natuurlijk heerlijk. Dat wordt dan een dagje sauna met een vriendin, uit eten met mijn vriend..oh wacht, je moet natuurlijk alleen zijn. Rewind: dan ga ik denk ik een keer wandelen in de Hoge Veluwe, in de cabrio rijden, een dagje strand en ik ben helemaal weer het vrouwtje! Ik praat toch met iedereen dus eenzaam ben ik zelden. Geen hobbies? Argh.

Kun jij je voorstellen dat je deze zomer heel lang alleen thuis bent en jij je daar niet prettig bij voelt? Ik wel. Ik zou doodgaan van binnen. Dus denk deze zomer eens aan die vriendin die jou altijd mee vraagt, de buurvrouw die onlangs gescheiden is, je vader die ‘liever alleen is’ of je collega die wéér niet op vakantie gaat. Vraag ze eens mee uit voor een koffie en bel ze eens wat vaker. Hoe goed moet dat voelen om échte aandacht te geven, net als bij die telefonische hulplijn. Daar kun je dus iemand op een fijne manier de zomer mee door helpen. Wie doet er met mij mee deze ‘zomer’?