Waarom muziek zo leuk is!

Bugeltje 8 jun 2016

Dinsdagavond, weer tijd voor onze wekelijkse repetitie avond van de fanfare. Want muziek maken is toch wel erg leuk. Maar ja, wie groeit er tegenwoordig nog mee op? Veel basisscholen hebben de muzieklessen afgeschaft en vinden het niet zo nodig. Wanneer er nog muziekles op school gegeven wordt is dit meestal een uurtje zingen in de klas. Maar dan leer je nog niets over de verschillende muziekinstrumenten die er zijn. Een fanfare of harmonie orkest is dan helemaal onbekend.

Dat is dan weer erg jammer. Veel orkesten zitten met het probleem om leerlingen aan te trekken die het leuk vinden om een blaasinstrument te gaan bespelen of op een trommel te gaan slaan.Vandaar ook het gemis op de basisscholen. Laat de plaatselijke muziekvereniging een keer een les verzorgen. Zodat de jeugd kennis kan maken met de verschillende instrumenten. En daarbij…. van het idee afkomt dat fanfare of harmonie muziek alleen maar hoempapa muziek is. Als je goed naar de verschillende popnummers luistert komt er bijna overal wel blaasmuziek in voor. Daarom…

Wat is er nou leuker om samen met vriendjes en vriendinnetjes even je zinnen te verzetten en niet altijd met die telefoon in je handen te zitten. Ga lekker muziek maken. Samen iets neerzetten waar anderen ook heel erg van kunnen genieten. Hier een lans voor breken is erg moeilijk. Ga een keer bij de plaatselijke fanfare of harmonie kijken. Zij kunnen je vast meer vertellen wat ze allemaal doen.

Verder is er vaak bij fanfare of harmonie ook wel wat te overleggen over een les in de klas. Voor de muziekvereniging een voordeel en voor de school een keer een andere opvulling van de muziekles. Zingen is in de meeste gevallen wat er op de basisschool gebeurd, maar er is zoveel meer mogelijk.

Geef leerlingen een kans om ook met deze muzieksoort kennis te laten maken en zo hun horizon nog verder te verbreden!

Ik ga lekker verder spelen en hoop dat er nog meer mensen zijn die deze kans grijpen en lekker bezig gaan!