Waar is mijn oranje bril?

Sylvia Peters 17 jun 2016

Heb ik wellicht voorgaande jaren door een oranje bril gekeken? Dan moet ik die dan toch maar weer eens uit die doos op zolder pakken… Misschien dat ik dan toch de lol van een EK weer in kan zien.
Hoe teleurgesteld waren we, toen Nederland zich niet plaatste voor dit Europese sportieve evenement. Zelfs ik, als matige voetballiefhebber werd overspoeld met ongeloof. ‘Wat? Nederland niet naar het EK? Niet met z’n allen gezellig naar het voetbal kijken? Geen Oranje sfeer in de straten en in de kroeg? Niet leven van wedstrijd naar wedstrijd? Geen kippenvel momenten, geen spannende laatste vijf minuten?’ NEE, helaas.

De oranje spullen blijven in de doos, ook de oranje bril. Het resultaat is dat ik stukken minder mee krijg van het voetbal. Ik zou niet weten voor wie ik de adrenaline door mijn lichaam moet laten gieren en voor wie ik met tranen in mijn ogen moet juichen. Eigenlijk ben ik blij dat Nederland niet mee doet.

Dit EK 2016 maakt namelijk een heel ander gevoel in me los. Een gevoel van afschuw en boosheid, alsof ik alles door een vieze bril zie. Dan heb ik het niet over een Duitse bondscoach, die zijn vingers niet uit zijn broek kan houden. Nee, ik heb het over rellende Russische, Engelse en Franse fans in Marseille. Vuurwerk afsteken, racistisch en denigrerend gedrag. Russische vechtmachines die in het stadion tekeergaan. Volgens de Russen schandalige provocaties door Engelse voetbalfans die niet te negeren zijn. De politie, die in Lille traangas en pepperspray moet inzetten om voetbalsupporters uit elkaar te houden. Duitse en Poolse hooligans die onderweg zijn om het drama nog groter te maken. Tientallen gewonden. Een Belg en een Fransman die worden gestoken in de fanzone in Lyon. Maar het kan nog tragischer: een beschonken Noord-Ierse supporter valt te pletter op de rotsen. Uitlatingen van één of andere extremistische idioot die eerst een Franse agent en zijn vrouw vermoord en dan zegt dat het EK één kerkhof zal worden. Misschien loze woorden, maar wel heel veel foute daden.

Frankrijk heeft rond de negentigduizend agenten, militairen, beveiligers, vrijwilligers en gendarmes ingezet. Zelfs de hulp van militairen en buitenlandse agenten is niet uitgesloten. Dit alles om de veiligheid van de voetballiefhebbers en de 24 voetbalteams te verhogen. Dus ook de veiligheid van die imbeciel die zichzelf zo stoer vindt en komt om te zuipen, te rellen en te slopen. Wat zullen die hooligans gillen als speenvarkens als het echt mis zou gaan.