voetbal kijken is stom

ippe galama 25 jun 2016

Voor mij als leek is voetbalkijken een beetje een onbegrepen tijdverdrijf. Samen met een handjevol mannen en een grote groep vrouwen lijk ik tot de minderheid te behoren die er geen zak aan vind. Als twaalfjarig jochie heb ik zelf wel gevoetbald. Leuk met mijn vriendjes een beetje sporten en daarna een bekertje limonade en een zakje snoep. De allure was toen het sociale aspect en de beloning van dat zakje met tandverwoestende suikergoed.

Welnu, leg mij is uit waarom het voetbal op topniveau zo interessant is om naar te kijken. Er worden bergen verzet om op tijd thuis te zijn om wedstrijden live te zien. Of erger nog, immense bedragen neergelegd voor seizoenkaarten om het hele toneelstuk bij te kunnen wonen. Het idee dat ik met 50.000 misdragende supporters, anderhalf uur lang, naar 22 miljonairs te zit te kijken die een bal rondspelen is vrij geestdodend. Om vervolgens de wedstrijd in een “bloedstollende” nul-nul te zien eindigen. *gaap*. Constant afgeleid door reclame borden. Wat mij overigens doet afvragen waarom er daarna ook nog naar zes verschillende voetbalprogramma’s gekeken moet worden?

Ook komen de spelers hand in hand met kinderen het veld op. Wat voor perverse traditie is dat dan? Zet die kinderen dan op ze minst in het goal als extra doelwit. Dubbele punten als je er eentje op het koppie raakt, dat is tenminste nog een beetje spannend. Daarnaast worden er tientallen miljoenen betaald voor transfers van spelers. Door clubs die dat geld niet hebben. Die worden uiteindelijk bestraft voor hun financieel wanbeleid en gaan dan als een kind wat niet naar bed wil liggen schreeuwen dat het niet eerlijk is.

Daarbij zijn al die “topvoetballers” aanstellertjes geworden. Zo noemt Ronaldo zichzelf een van de beste 20 spelers allertijden. Terwijl als ik kijk zie ik die slappe zak alleen maar toneelspelen. Ligt hij weer huilend op de grond, nog net zijn make-up niet uitgelopen. Ook zijn de commentatoren wat zwak. Ik zou meer gaan kijken als ik Frank Snoeks af en toe zou horen zeggen: “och, die arme stumpert doet weer alsof ie pijn heeft, wat een mietje is het toch. Misschien kan de coach er even een kusje op komen geven?”. Dat is tenminste vermaak.

Ondertussen wordt er van alles vernield door ‘supporters’. Worden er honderden politiemensen ingezet. Dâââââg belastinggeld. Wat is het plezier?! Kunnen we beter zelf een potje voetballen en daarna een zakje snoep eten.