Vegetarische Buurt BBQ

Felix van Velde 29 jun 2016

Het zonnetje scheen flauwtjes. Wij zaten in de auto op weg naar een Buurt BBQ. Toen er een zwerm Eksters voorbij vloog. Een stuk of tien. Geen zeldzame vogelsoort. Bij de laatste telling stond deze vogel in de top-10 van meest getelde tuinvogels. Onder het Roodborstje en de Houtduif op plaats 8. Maar ruim boven de meest gespotte vogels als : de Huismus, Koolmees en de Merel. Die het erepodium in januari 2016 haalden van de Nationale Tuinvogeltelling.
De auto voor ons slingerde en maakte een vreemde manoeuvre, waardoor deze één van de Eksters raakte. Wij zagen vervolgens een jonge diertje op het wegdek belanden. Met gierende banden stopte mijn vriendin de auto. En stapte snel uit en ontvreemdde resoluut de Ekster van het grauwe asfalt. Net voor de ogen van een Zeemeeuw die zijn klauwen in het gehavende vlees wilde zetten. De auto’s stopten pal achter ons en veroorzaakten een file. Ik kreeg de vogel naar mij toegeschoven. “Pak vast” . Behoedzaam trachtte ik de vogel met gesloten vleugels in mijn handen te houden. Ik ondersteunde het kopje en hield zijn lijfje tegen mijn buik gedrukt. “Niet zo krampachtig”.
Makkelijk gezegd dacht ik. We reden naar de Vogelopvang als naar een Oase in een droge woestijn. Bij de vogelopvang zou de jonge Ekster weer kunnen drinken. Kunnen herstellen en genezen. Onder het warme licht van broeilampen en in een veilige omgeving.
Na kort een bezoek vervolgden wij onze route naar de Buurt BBQ. Wij kwamen er later aan. De grillmaster was nog met zijn voorbereidingen bezig. Ik was achteraf het meest geschrokken van de zeemeeuw, vertelde ik aan de aanwezige buren rond de BBQ. De roofvogel was direct op de “plaats delict” aangetroffen. Als een kofferdief, die snel toesloeg zodra zijn handlanger in de rij bij de luchthaven “zogenaamd” flauwviel.
“En waar was de dader eigenlijk ? “ vroeg de buurvrouw naast mij. De veroorzaker van dit ongeluk, bedoel je ? “Ja, die “. De auto was gewoon doorgereden! “Schande”. “En zonder het slachtoffertje hulp te bieden “. Ja, als een omstander die wegkeek bij een zware mishandeling op straat.
Ik dacht even aan mijn zus. Die door inwendige bloedingen haar leven had verloren bij een aanrijding op een verlaten polderweg.
De voorbereiding ging verder voor de BBQ. Ik zag kippenvleugeltjes liggen en voelde walging opkomen. De Grillmaster keek me vol verwachtingsvol aan. Ik zei tegen hem : “doe mij maar een spies met champignons, paprika en rode ui”.