Vandaag geen vertraging

Ik ben niet zo’n twitteraar. Hoewel ik gek ben op social media (voornamelijk als studieontwijkend gedrag) doe ik met het blauwe vogeltje niet zo veel. De app van twitter heb ik dan weer wel, en zo af en toe popt er dan een melding op met populair nieuws. Meestal veeg ik die gelijk weer weg, maar vandaag viel mijn oog op tweets over #Nijmegen. Omdat er laatst een terreurverdachte is opgepakt en omdat ik er woon, was ik toch nieuwsgierig. (En ja, die scriptie die wacht wel.)
Behalve berichten over IS kom ik een filmpje tegen van de vlogger Willem Vink. De jongen was samen met een vriend op een stilstaande trein gesprongen om zo in de buitenlucht mee te liften naar het volgende station. Willem filmt alles netjes en zet het bewijsmateriaal van zijn daad online. Hoewel meereizen op het dak van een trein best tot mijn verbeelding spreekt, zou ik het hem voor geen goud nadoen. Maar ja, ik heb dan ook geen vlog.
De commotie rondom het filmpje is groot en hoewel Willem netjes voor de rit heeft in- en uitgecheckt, spant Veolia toch een proces tegen hem aan. De bewuste actie wordt levensgevaarlijk genoemd en zou anderen kunnen inspireren om hetzelfde te doen. Willem heeft inmiddels met taart en bloemen zijn excuses aangeboden. Dat mag ook wel, na zo veel gratis publiciteit.
Dit filmpje staat in schril contrast met een volgend twitterberichtje wat ik las over Jordy Peters, een leeftijdsgenoot van Willem, eveneens uit de regio Nijmegen. In het toevallige voorbijgaan ziet hij een man op het spoor gaan staan om zich door een trein van het leven te laten beroven. De student maatschappelijk werk besluit meteen om zich om te draaien en in gesprek te gaan met de man. Dit is genoeg om hem weer van het spoor af te krijgen. Jordy redt zijn leven.
Misschien niet helemaal eerlijk om nu te vragen wie van de twee de grootste held is. Twee verschillende verhalen met een totaal verschillende achtergrond en context, toevallig rond dezelfde datum op twitter verschenen. Vloggers zijn er om ons te vermaken en om ons te voorzien van entertainment en studieontwijkend gedrag. Maatschappelijk werkers zijn er om ons te helpen als vloggers ons niet genoeg geluk meer bieden in het leven. Het is maar goed dat iedereen er zonder kleerscheuren vanaf is gekomen. Anders had twitter vol gestaan met klachten over ontregeld treinverkeer.