Van Gaaltaal

Met het ontslag van Louis van Gaal bij Manchester United verdwijnt niet alleen een toptrainer van de Engelse velden, maar is ook afscheid genomen van iemand die door zijn gebruik van de Engelse taal een taalvernieuwer was. De, als arrogant en dominant bekendstaande, trainer veroorzaakte meermaals groot onbegrip of een humoristische stemming bij zijn persconferenties. Hij, die zijn persconferenties bij Ajax vaak vooraf ensceneerde qua stijl en taal en het niet schuwde om openlijk de confrontatie aan te gaan met de media, werd nu zelf aangepakt vanwege zijn opvallend gebruik van de Engelse taal. Dit taalgebruik kreeg regelmatig meer aandacht dan de matige prestaties van een van ’s werelds grootste voetbalclubs.

Nadat Van Gaal honderden miljoenen spendeerde aan het kopen van nieuwe spelers en ‘always the lights out did’, volgde een periode met fantasieloos voetbal zonder resultaat. Hij sprak echter vaak uit dat hij mogelijkheden had gezien die verder niemand had waargenomen. Volgens Louis van Gaal ‘was it’ namelijk dan ‘again the same song’ maar hij wist ook: ‘It’s always the goals that are counting’. En inderdaad, ‘that’s a truth like a cow’. Van Gaal wist echter het tij niet te keren en na een matige periode waarin Manchester United vaak ‘running after the facts’ was, werd het volgens de Engelse pers ‘a question of time’ tot het moment waarop Van Gaal zijn ontslag zou krijgen. Op dat moment haalde Van Gaal echter ‘the three points’ een aantal keer ‘inside’ en de spelers leken weer ‘horny for the game’, hierdoor leek er weer hoop voor de Nederlander. Echter bleef de ‘attention’ van de media vaak ‘ge-paid to the manager’ en ‘the pressure high’. Er ontstond een bijna onwerkbare situatie voor Van Gaal en ondanks dat volgens hem ‘the fans are shouting every week for Louis van Gaal’s army’, was ‘the time ticking’ voor de trainer. Afgelopen week was het zover, nadat Van Gaal misschien wel de belangrijkste prijs in Engeland binnensleepte, ‘is it’, alsnog, ‘over’ voor de Nederlander.

Hoewel Van Gaal mogelijk zijn laatste trainersklus erop heeft zitten en zich mogelijk terug gaat trekken uit de voetballerij, hoeft hij zich in de toekomst niet te vervelen. Wat hij zou kunnen doen? ‘Dat is not so difficult hoor.’ Uit zijn periode bij United blijkt dat ‘Louis van Gaal has nothing more to learn’, in ieder geval talig gezien niet opgaat. Zijn boodschap overbrengen in het Engels blijkt voor hem ‘another cook’ en ‘that it’s not like it’s a piece of cake’.