Twee minuten stilte graag. Alsjeblieft?

Op 25 juni is er de jaarlijkse veteranen dag in Den Haag. Als ik het een keer kwijt kan, dan wel nu. Elk jaar speelt de discussie tijdens de dodenherdenking weer op: afschaffen of niet? Dat we in vrijheid leven en dat we het te danken hebben aan de slachtoffers en de veteranen is duidelijk zat. En de discussie die daar uit voort vloeit is te begrijpen, aangezien de gouden media regel in Nederland luidt: Wie iets doms roept en dat maar hard genoeg roept mag aanschuiven bij Matthijs om 19:00 nationale televisie.

Dat we het niet meer kunnen opbrengen om twee minuten stil te zijn voor tientallen miljoenen mensen, omdat het te lang geleden is tot daaraan toe. Op een gegeven moment moet je als traditionalist een oogje dichtknijpen. Een ander argument is dat de wrok tegen Duitsland stand houd. Het is te lang geleden, maar de wrok houd wel stand? Dus de haat tegen de Duitsers is groter dan de respect voor de slachtoffers? Als iemand dat ervaart, meld je na de drie maanden zomerstop van de NOS bij de redactie van de DWDD dan mag je hoogst waarschijnlijk plaats nemen aan de meest bekeken tafel van Nederland. Laten we dan alsjeblieft blijven herdenken omdat het tijdens de Tweede Wereldoorlog de laatste keer is geweest dat er in Nederland verschillende nationaliteiten en culturen samen kwamen en de euforie de overhand kreeg. Iets waar we nu naar moeten streven. Laten we dan herdenken dat het ons een keer gelukt is! Meerdere nationaliteiten die verbroederen.

Dat we toen als Nederlanders weinig keuze hadden, om te kiezen welke land welkom was moeten we dan maar even weg denken. Dat er onderling ruzie was na de vrijheid, omdat de buurman voor een paar aardappelen de eerste beste jood in de schuilkamer 2 straten verderop verlinkte moeten we ook maar even door de vingers zien. Je moet jezelf gewoon een klein beetje hoop geven om er in blijven geloven dat het ooit weer kan zoals vroeger. We hebben nog één joker: sport. Sport verbroedert en gelukkig kunnen we deze zomer schouder aan schouder staan met alle Nederlanders en juichen voor de elf leeuwen in Frankrijk deze zomer! Oeps…twee minuten stilte graag. Alsjeblieft?