Suicide by cop

Politiewetenschappers schatten in dat er bijna 10 tot 20 procent van de schietincidenten met dodelijke afloop een mate van opzet van het slachtoffer in het spel zou zijn.
De 21-jarige man die op 30 mei 2016 in Schiedam werd doodgeschoten door de politie, belde kort daarvoor 112 om te zeggen dat hij beroofd was. Hij gaf een signalement van de dader, dat overeenkwam met dat van hem zelf. Toen de agenten aankwamen, daagde hij volgens ooggetuigen de agenten uit om hem neer te schieten.

Maar waarom zou iemand de keuze maken om te overlijden door confrontatie met de politie?
Bij de meerderheid gaat het om mensen die zichzelf niet durven te verwonden of dit om religieuze redenen niet kunnen. Vaak gaat het om mensen die lijden aan een depressie, ze hebben vaak een suïcidaal verleden of hebben last van psychiatrische problemen.
Daarnaast komt suicide by cop voornamelijk voor bij mensen met een lage economische status. Wanneer men over meer of minder kennis, bezit of arbeid beschikt dan wordt er een hogere of een lagere positie in de maatschappij ingenomen. Aanzien door status speelt hierin een belangrijke rol. Door deze verschillen in positie op de maatschappelijke ladder, ontstaat er een bepaalde mate van ongelijkheid waardoor de kans groter is dat situaties zoals suicide by cop zich vaker voordoen. In Amerika komt het vaker voor dat iemand groots en meeslepend in het nieuws wil komen en er daarom voor kiest om op deze manier afscheid van het leven te nemen.

Omdat suicide by cop zo weinig voor komt in Nederland, worden politieagenten hier niet op getraind. Maar het komt wel steeds vaker voor volgens Clinton van Zandt, een FBI-expert.
Het blijft in ieder geval een gevoelige kwestie. Veel agenten die bij dit soort incidenten betrokken zijn geraakt, hebben last van psychische problemen. En zo raar is dat natuurlijk niet; de agenten denken dat ze bedreigd worden en achteraf blijkt dit uitgelokt te zijn.
Ik denk dat een deel van de ‘suicides by cop’ kunnen worden voorkomen als er meer aandacht word besteed aan de psychologische en tactische training van agenten hierdoor kunnen ze sneller inschatten of er echt bedreiging is.