Size does matter

Felix van Velde 10 jun 2016

Het was half zeven en ik ontving een telefoontje. Een vriendelijke vrouwenstem zei : “Je bent uitgenodigd om een pitch te doen”.
Een pitch, zei ik slaperig ? Ik wist niet wat ze bedoelde. De vrouw vervolgde : “ kent je de tv-programma’s RTL-Z of Business-class van Harry Mens” Je bedoelt : waar al die gladde vastgoedjongens in hun maatpakken hun verkooppraatje doen, zei ik. Jazeker. Maar vergeet ook niet het TV-programa DWDD. Daar worden ook Pitches gedaan. Zoals een pitch om een literair boek of om een culturele film te promoten. Het woord pitch is eigenlijk de afkorting van “ the elevator pitch” . Een korte presentatie over wie-jij-bent- in 20 seconden. Precies de tijd van een persoon om met de lift van de 1e naar 10e verdieping te komen.
“Bereidt je Pitch goed voor en neem ook een voorwerp mee“. Ik dacht even na. Een voorwerp? Hoe bedoel je ? Een Groot- of klein voorwerp ? “Nou dat maakt niet uit” Iets wat bij je past. Ik keek naar een foto van mezelf. Ik droeg een dikke zwarte bril. Hiermee kan ik goed lezen, beter begrijpen en nog beter dingen doorzien, begon ik te fantaseren. Daaromheen kon ik wel een pitch maken.
Ik nam s-middags de metro naar Amsterdam. Naar een plek vlak bij de Arena. De omgeving, die ik kende, uit de tijd van het AJAX van Ibrahimovic en van der Vaart. Toen ze nog Zlatan en Vaartje werden genoemd en speelden onder leiding Ronald Koeman. Het seizoen 2003-2004 waarin AJAX kampioen werd. Ik kwam aan bij het metrostation. Ik liep door een gietijzeren hek in de richting van mijn afspraak. Bij een parkeerterrein aangekomen, zag ik een groot ouderwets verzamelgebouw verrijzen. Beneden bij de receptie informeerde ik naar de etage van mijn opdrachtgever. “ U kunt naar de zevende gaan en dan opnieuw vragen”. Zij wees vervolgens naar een verzamelpunt met verschillende liften. “U kunt de lift naar de zevende etage nemen, echode het nog in mijn oren”. Bij de liften aangekomen, zag ik een jongen staan. Naast hem stond een sailboard tegen de muur. Ik keek naar zijn jonge gebruinde gezicht. Hij keek me ontspannen aan. Ik voelde zweetdruppels opkomen en zocht met mijn rechterhand in mijn binnenzak of mijn bril daar nog zat en dacht toen : “Size does matter”.