Sintergalactic

Mario de Jonge 8 jun 2016

Sinterklaas mag dan nog lang niet jarig zijn, de zwartepietendiscussie is alweer in alle hevigheid losgebarsten. De kloof tussen voor- en tegenstanders is groter dan ooit. Wij van het PLV (Platform voor de Lieve Vrede) werkten de afgelopen jaren aan een plan ter modernisering van het sinterklaasverhaal. Het is onze overtuiging dat de 200 miljoen euro subsidie verstrekt door het Ministerie van OCW niet beter had kunnen worden besteed. Vandaag presenteren wij met gepaste trots ons voorstel.

Maak kennis met Gordobu’rK, de intergalactische sint! Elk jaar reist Gordobu’rK met zijn ruimteschip naar onze planeet met cadeautjes voor de kinderen die braaf zijn geweest. En de stoute kinderen? Lekker op vakantie naar Spanje? Mooi niet! Die mogen in de hydraulische capsule mee terug naar Tarvos, één van de 65 manen van Saturnus. De duisternis is er allesoverheersend, de temperatuur is 200 graden onder nul, de atmosfeer is zuur en verstikkend… Dat zal ze leren!

Het paard krijgt ook een upgrade, dat wordt een bionische ruimtegnoe. Kinderen mogen bij het traditionele zetten van de schoen een schoteltje radioactief afval neerzetten waar de gnoe zich aan kan laven. Het welbekende schoorsteenprobleem is met de invoering van het ruimtethema ook opgelost. Sint en co kunnen door hun geavanceerde technologie rechtstreeks in de woonkamer materialiseren. Dat scheelt een hoop gehakkel voor ouders die geen schoorsteen hebben!

En dan het meest belangrijke, Zwarte Piet wordt Groene Purk. Een ruimteknaapje losjes gebaseerd op het personage “Toeter”, de verstandelijk beperkte snorkel uit de tekenfilmserie uit de jaren ‘80. Purk kan niet praten, maar tettert onafgebroken in een zelfverzonnen ruimtetaaltje. Soms sproeit hij als een losgebroken olifant astronoten via zijn snorkel over de dolenthousiaste kinderen. Wie zoet is, krijgt lekkers! En ongehoorzame kinderen? Die krijgen er van langs met de quantum-Rhu’ (een Star Wars-achtige lichtsabel).

Tot slot zullen de liedjes natuurlijk moeten worden aangepast. Dit kan eenvoudig zonder de originele melodie of kerngedachte geweld aan te doen. Ter illustratie:

Zie ginds komt het ruimteschip uit Tarvos weer aan. Hij brengt ons Sint Gordobu’rK, ik zie het* al staan. Hoe huppelt zijn Ulderbiest het dek op en neer. Hoe draaien de lasers al heen en alweer. Zijn Purk staat te loeien en tettert ons toe. Wie zoet is krijgt Ritalin, wie stout is de Rhu’…

* Om de suggestie van seksisme uit te sluiten is sint Gordobu’rK onzijdig.