Prestatiemaatschappij
Prestatiemaatschappij slecht voor het welzijn van de mens?
Tegenwoordig is het heel normaal om een poging te doen om zo hoog mogelijk op de maatschappelijke ladder te komen, maar in hoeverre is dit haalbaar? En wat voor risico’s brengt dit op de lange termijn?
Op school wordt er veel van de studenten verwacht. Wanneer ze hun bachelor willen halen, moeten ze eerst laten zien dat ze ‘hbo’ waardig zijn. Dit moeten ze laten zien door hun propedeuse te halen. Lukt dit niet binnen twee jaar, dan worden ze zonder pardon van de opleiding gegooid. Dit zorgt voor veel prestatiedruk bij de studenten, wat kan resulteren in faalangst. Er zijn namelijk veel studenten die aangeven dat er veel van ze wordt verwacht.
Echter, het zijn niet alleen studenten die last hebben van ‘de prestatiemaatschappij’, zoals dit fenomeen genoemd wordt met betrekking tot de prestatiedruk, maar het zijn ook werknemers die hier last van hebben. Er zijn genoeg werknemers die kampen met een depressie of een burn-out als gevolg van de vele prestaties die ze moeten leveren. Door de bezuinigingen moeten werknemers dezelfde taken of zelfs meer taken uitvoeren in steeds minder tijd. Dus is het wel mogelijk om de top van de maatschappelijke ladder te bereiken? Is het niet verstandig voor het welzijn van de mens om de ‘prestatiedruk’ naar beneden te halen? Op lange termijn zullen er dan veel minder mensen last hebben van o.a. faalangst of een burn-out. Hierdoor worden mensen gelukkiger en het kost de maatschappij minder geld.