Orlando. Een liefdevolle nacht. Had gekund.

Zo. Daar waren we allemaal wel even stil van.
Jongeman loopt discotheek binnen en schiet als een bezetene om zich heen.
Volgens de kranten was hij gecharmeerd van IS. En volgens zijn ex-vrouw was hij een gewelddadige griezel. Ook weer uit de krant: De schutter was meerdere malen in de gaybar aanwezig geweest. Zat hij alleen en bozig om zich heen te kijken. Omdat hij altijd een beetje ‘vreemd’ deed kreeg hij ook geen contact met de andere bezoekers. Hij werd dan altijd stomdronken en vertoonde hinderlijk machogedrag. Geen gezellige jongen. Volgens bekenden van hem was hij zelf van de herenliefde. Stiekem.

Ik vermoed welk een drama zich hier heeft afgespeeld.
Deze jongeman was iemand die zich waarschijnlijk al van jongs af aan sterk aangetrokken heeft gevoeld tot andere jongens. En zijn hele jeugd door te horen kreeg dat dit slecht is en hij ging dus maar trouwen. ‘Normaal doen’. En volgens zijn aangeleerde religie waren homoseksuelen zéér slecht.
Hij heeft nooit kunnen zijn wie hij is. En werd steeds bozer en ongelukkiger. Tot hij uit pure zelfhaat en frustratie besloot andere homoseksuele mannen en vrouwen om te brengen.

Daar hebben de doden uit Orlando helemaal niets aan.
Maar het zou wel mooi zijn als wij mensen eindelijk begrijpen dat homoseksualiteit een aangeboren voorkeur is, die in de hele dierenwereld voorkomt. En geen besmettelijke ziekte. En dat het geen gevaarlijke aandoening is waar de wereld aan ten onder zal gaan.
Maar simpelweg iets goeds en liefdevols tussen mensen.

Bij ons in het ‘dorp’ was er vroeger een jongen. Hij ging vaag om met iemand uit ons vriendenclubje. En telkens weer begon hij zelf over ‘vieze homo’s” En dat hij zo’n hekel had aan die homo’s En dat hij er heus niet zelf één was. Ik vond hem maar een rare vent. Je weet wel, zo’n type ‘waar iets mee is’.
Jaren later, kwam ik hem weer tegen: Hand in hand met een prachtig vriendje, stralend van geluk.

Als deze boze schutter van Orlando zichzelf had durven zijn, had mogen zijn, met liefdevolle ouders die respect hadden getoond voor zijn geaardheid, dan was hij óók de gaybar binnengelopen.
Dan had hij daar gezellig een drankje gedaan met een leuke man en was hij ook hand in hand en met een grote glimlach samen met zijn verovering naar buiten gewandeld, op weg naar het vervolg van een spannende, liefdevolle nacht.