Wie is… de brulaap?

oscar1970 9 jun 2016

Van alle scheldwoorden die ik mocht aanhoren, is er één mij erg bijgebleven: brulaap. Ik was als kind nogal snel op mijn teentjes getrapt en liet dat luid en duidelijk weten. Die brulaap zit nog steeds in mij. Ik ben namelijk al 28 jaar lang een Bewust Rijbewijsloze, Uiteraard Logischerwijs Autoloze Achttien-Plusser. Waarom ik dat roze papiertje niet heb? Twee stoornissen: een aan de ogen, en een tussen de oren. Hierdoor heb ik moeite om overzicht te houden en snel en adequaat te reageren.

Natuurlijk is mij herhaaldelijk gevraagd waarom ik geen rijbewijs heb, laat staan een auto. Als ik mijn verhaal doe, stuit dit geregeld op onbegrip. Alsof ik een beperking heb of zo. In werkelijkheid kan ik vrijwel alles in mijn leven gewoon doen. Natuurlijk, ik moet mijn leven wat anders inrichten. Maar dat heb ik ervoor over.

Sterker nog, een leven zonder auto heeft zijn voordelen. Ik hoef me niet druk te maken over parkeergeld, files, APK, oliepeil, brandstofprijzen. Ook betaal ik geen BPM, accijns en BTW over een aan te schaffen voertuig. Maar dat zeg ik liever niet hardop. Want dan is de automobilist op zijn tenen getrapt. En hoor ik het verhaal dat hij daarmee de staat sponsort, terwijl een OV-reiziger de staat juist geld kost. En dat ik als OV-reiziger mij niet met autozaken moet bemoeien. Ondertussen vraag ik mijzelf stiekem af wie hier nu de werkelijke brulaap is.

Ik maak me trouwens ook niet druk over vertraging en uitval van treinen. Daar kan ik zelf immers niets aan doen. Net zoals een automobilist er niets aan kan doen dat die in de file staat. Daarom is die file een al lang geaccepteerd excuus om te laat te komen. Maar kom in zo’n geval niet aan met het excuus dat de trein vertraging had. Want dan had je maar eerder moeten vertrekken, om moeten reizen, of de auto moeten pakken. Want waar het op het spoor dagelijks raak is met storingen, gebeurt op de weg nooit wat. Werkzaamheden, ongevallen, dodelijke slachtoffers: al die malheur in je dagelijkse krant gebeurt altijd daar waar jij niet rijdt.

Ja maar Oscar, heb je dan nog nooit ergens urenlang vast gestaan met het OV? Vooruit, ik geef het toe, zo heel soms is het in het OV een dusdanig grote bende dat het hele land plat ligt. In die zeldzame gevallen gaan mijn gedachten wel eens naar die Spaghetti Expres die bij ons zo jammerlijk mislukte. Ik snap wel waarom die trein Fyra heette: Fuck You, Rij Auto! Aldus de brulaap in mijzelf.