Mijn hart is in Amsterdam, en Amsterdam is in mijn

In een poging mijn gedachten tot kalmte te manen, nemen mijn voeten de benen. Lopend langs een café voelt mijn lichaam de warmte en ruikt mijn neus de vertrouwde geur van rook en opgedroogd bier. In gedachten wandel ik verder. Ogen treffen mijn blik maar zien mij niet. Ik aanschouw de stad als of ik er zelf geen deel van uit maak. Geroezemoes dringt door tot in mijn oorschelp, maar echt horen doe ik het niet. Zwevend door een levend schilderij.

Ik voel mij eenzaam, maar alleen ben ik niet. De stad voelt warm en vertrouwd, ondanks de stromende regen. Natte klinkers, scheven grachtenpanden en fietsend voorbijgangers. Ronkende motors, toeterende taxi’s en kletterende paardenhoeven. Straten die ik misschien al honderd keer gelopen heb, maar nooit doen vervelen.

De bedwelmende drukte doet mijn onrust overschreeuwen. Langzaam voel ik mij mijn lichaam oplossen. Als een onzichtbare gedaante slenter ik langs de verlichten grachten. Sfeervolle woningen wisselen zich af met door harde neon verlichte kwalitaria. Onverstaanbare talen weerkaatsen hun klanken tussen de gebouwen. In het voorbijgaan kruizen zich onze wegen. Zij die mij niet kennen, en mij nooit zullen leren kennen. Iets wat mij een enorm gevoel van vrijheid geeft. Hoe fijn is het om in een stad te zijn, zonder daar echt te zijn, om daar te zijn. Niet zichtbaar, maar toch aanwezig.
Een gelukkige onbestaanbaarheid.

Als een kat die zijn territorium afbakent fotografeer ik in gedachten elke detail. Er vormt zich een uiterst precieze mindmap. Waar ik ook ben, al weet ik niet waar dat is, verdwalen doe ik niet.

Mijn lichaam draagt mijn gedachten door de straten en steegjes. Ik bedenk mij dat het waarschijnlijk is dat ik elke klinker of stoeptegel wel een keer bewandeld heb. En terwijl ik zo de kleinste oogschijnelijke onbenulligheid vast leg, wordt mijn lichaam warm van binnen. Ik voel een enorme verbondenheid met deze wereld stad. Een plek waar je kan kiezen sluimerend of nadrukkelijk aanwezig te zijn. Het is maar net welke gestalte je wilt aan nemen.

Ja, mijn hart is in Amsterdam, en Amsterdam is in mijn hart.