Mbo studenten benadeeld door leenstelsel

Het leenstelsel, een doorn in het oog voor vele studenten. Alle studenten die vanaf 1 september 2015 zijn begonnen met een opleiding in het hoger onderwijs hebben geen recht meer op een basisbeurs. Daarnaast raken ook huidige bachelor studenten die vanaf 1 september beginnen aan een master hun basisbeurs kwijt. In plaats daarvan komen zij in het leenstelsel terecht.

De keuze voor het leenstelsel is gemaakt door de Eerste kamer. Een keuze gemaakt door mensen die allemaal hoger opgeleid zijn. Waarschijnlijk hebben vele van hen gebruik gemaakt van de basisbeurs en zich laten opleiden tot de persoon die ze nu zijn. Is het niet een beetje dubbel dat zij hun studie vrijwel cadeau hebben gekregen en nu dit voor andere ontnemen? Er zijn namelijk veel studenten die voornamelijk door de basisbeurs de kans kregen om te studeren. Nu deze basisbeurs wegvalt, wordt het voor armere gezinnen/families lastiger om een studie te bekostigen. De kloof tussen arm en rijk wordt hier dus duidelijk zichtbaar.

Voornamelijk studenten die het mbo volgen worden erg gedemotiveerd door het leenstelsel. Wanneer zij én een mbo studie én een hbo studie moeten betalen zullen de kosten enorm oplopen. Moeten zij deze studieschuld aangaan, of toch na het mbo genoegen nemen met het feit dat doorstuderen te duur is. Hiermee komen wij op het onderwerp dat William James ooit heeft aangekaart. Ons gevoel van eigenwaarde hangt af van de prestaties die wij leveren. Als wij deze prestaties niet kunnen leveren, in dit geval doorstuderen, dan ontstaat er een laag gevoel van eigenwaarde. Dit lage gevoel van eigenwaarde kan worden voorkomen door je ambities te verminderen en dit zal dus betekenen dat mbo studenten genoegen moeten nemen met minder.