Lezen is niet meer “cool”

Ik herinner me vroeger toen ik klein was en ging ergens naar toe met openbaar vervoer. Iedereen was aan het lezen. Dat was een boek of tijdschrift of krant. Het was heel gezellig ook van de naastzittende man en stuk van nieuws lezen of even kijken wat leest die vrouw naast jouw. Ik had zelf heel vaak een boek of tijdschrift meegenomen. Het was zo gezellig even lezen, even uitrusten. Maar tegenwoordig als ik ga met openbaar vervoer ik zie geen mensen met boeken, ik zie mensen met iPads, mobile telephones of iPhones. Digitale wereld zeggen wij dan. Boeken en tijdschriften kunnen wij toch ook gewoon op iPad krijgen. Ik herinner toen dat naar bibliotheek te gaan was leuk en jij wordt verdrietig als jij konde de boek niet lenen omdat iemand anders heeft dat sneller gedaan. Dan moeste jij nog twee drie weken wachten. Ik herinner dat voor mij het beste cado was toch een interessante boek.
Maar kinderen tegenwoordig vinden lezen gewoon niet meer “cool”. Jij zal niet vaak horen over boek die kind heeft gelezen maar over een nieuwe spelletje. Bibliotheken zijn in verleden gebleven en het is bijna gênant voor een kind te zeggen dat hij naar bibliotheek ging. Zelfs de scholen nu introduceren nieuwe methoden waar boeken zijn vervangen door iPads. Peuter kan wel bijna alles zoeken op papa’s en mama’s telephone maar kan nog niet lezen. En zij willen dat ook niet, omdat ouders doen toch hetzelfde. Kinderen kopiëren zijn ouders en als een kind heeft nooit gezien papa en mama lezen dan doet hij dat ook niet. En als cados vragen zij dan ook geen boeken maar telephones en iPads. En voor ouders maakt het niet uit, wij wonen toch in digitale wereld en wij moeten toch zijn als iedereen, met nieuwste gadgets.
Wat wordt dan in toekomst. Zal onze kleinkinderen nog echte boeken en tijdschriften lezen? Dat week ik niet. Maar voor mijzelf wil ik toch wel nog een keer naar de tijd toen ik kon gezellig news lezen bij en buurvrouw op openbaar vervoer. En gewoon nog een keertje verdrietig zijn in bibliotheek omdat ik moet twee weken wachten om boek te lenen.