Hou op met die Belgen

Boris de Groot 21 jun 2016

Wat Oranje betreft probeer ik mijn teleurstelling nog elke dag diep weg te stoppen zo lang het EK voetbal aan de gang is. Tevens wil ik eigenlijk zo min mogelijk weten van het EK. Dit lukt niet altijd en ook nu niet.
Beste mensen. We gaan nu toch werkelijk waar niet opeens achter het Belgisch voetbalelftal staan mag ik hopen? Lees ik in de krant dat Nederlanders schijnbaar massaal naar België gaan om daar samen met het Belgische volk hun duivels aan te moedigen. Het kan zelfs nog erger, want ook in Amsterdam lijken wij Nederlanders te koketteren met een Belgisch voetbalshirt. Dat we in België hun elftal aanmoedigen is al erg genoeg, maar om dat ook in ons heiligdom der heiligdommen te doen gaat me werkelijk waar echt veels te ver. Amsterdam, Museumplein! Nederland, welk plein dan ook! Onze pleinen behoren Oranje toe en niets anders.

Hebben we dan echt ons laatste beetje trots over boord gegooid? Stel u nou eens voor. We moedigen onze zuiderburen aan en uiteindelijk gaan ze ook echt aan de haal met de bokaal. Ik ga niet meevieren, nee, ik ga er alles aan doen om voetbaljaar 2016 maar zo snel mogelijk te vergeten. Begrijp me goed, ik gun iedereen en elk land succes als Oranje uiteindelijk maar wint. Ik benadruk maar nog eens, ik ben er goed ziek van dat ‘we’ er niet bij zijn en dat is niet prima!

Wij Nederlanders staan bekend om ons chauvinisme. Laten we dan ook in deze moeilijke tijden alstublieft blijven overlopen van chauvinisme en alles wat niet Oranje is consequent afzweren.
Ik herinner een ieder er nog even aan dat we de hoon van vrijwel al onze omliggende voetbalburen over ons heen hebben gehad toen duidelijk bleek dat we het talent misten om naar het EK te gaan. Vooral de Belgen stonden vooraan met hun leedvermaak op de voet gevolgd door onze oosterburen. Laten we deze hoon in de oren knopen en eraan terugdenken als onze wraak zoet is, wanneer dat dan ook moge zijn. Door met de Belgen mee te leuren maken we ons echt niet geliefder en is de hoon die men over ons uitstrooit alleen maar groter.

Natuurlijk, alleen een groot verliezer toont een groot hart en accepteert grootmoedig zijn verlies. Dus voor de duidelijkheid. Grootmoedig is de Oranjefan die stug wegkijkt bij alles wat met het EK voetbal 2016 te maken heeft en stopt zijn innerlijke diepgewortelde verdriet ingetogen weg.