Hexit

Foppen 16 jun 2016

Gelukkig komen er iedere dag en ieder jaar termen bij die het leven wat verduidelijken. Zo kan ik tegenwoordig overal –exit achter zetten om maar kenbaar te maken dat iets ergens uitgaat, of uit wil. Grexit, Brexit. In Amsterdam hebben we Hexit. Maar dat gaat er eigenlijk over dat iets ergens niet uit moet. Ook niet iets erin. Want het is een uitgang en geen ingang natuurlijk. Hexit gaat over het voorgenomen plan van de Heinekenbrouwerij om de groep toeristen aan de achterkant van het immense pand, op het Marie Heinekenplein, de straat op te bonjouren. Dit tegen het, toch al zere been, van de toeristenmoeie buren van onze grootste bierleverancier. Dus is actiegroep Hexit bedacht. Het hele plein hangt vol met rode pamfletten waarop hun ongenoegen duidelijk is gemaakt.

Ik vraag me af, ik ben al tijden niet meer in Engeland geweest, niet op doktersadvies, maar meer op bankadvies, of daar de hele straten behangen zijn met Brexit in koeienletters. De enige die er in ieder geval enig profijt in ziet is onze Rutte, die meteen eurotekens zag omdat alle grote bedrijven natuurlijk wel een Europese vestiging moeten hebben. Dus dan kunnen ze gewoon het kanaal over en de kortste weg is naar Nederland. Dat wisten ze op 6 juni 1944 en dat weten ze nog steeds. Nu maar hopen dat ze ook niet allemaal gaan uitwijken naar Normandie natuurlijk.

De vraag is of wij, de gewone burgers, überhaupt iets zullen merken van de terugtrekking van de Britten. De vakantiegaande burger zal niets merken, ze hebben immers altijd nog gewoon de pond. Maar dat maakt niet zoveel uit. Het risico zit hem er meer in dat er een kans is dat ook andere landen uit de EU willen. Fexit, Bexit, Dexit, Nexit, Spexit en dat uiteindelijk Friesland en Terneuzen ook zeggen; de mazzel, houdoe of wat ze daar precies zeggen als ze –exit gaan.

En als die ellendige EU dan uiteindelijk in elkaar dondert, dan zal het toerisme een terugval krijgen. Moeten we met zijn allen weer aan de gulden, of misschien wel aan de florijn. Word alles natuurlijk weer duurder. En niet lang zal het duren of we hebben weer stadhouders. Amsterdam heet weer Amstelredam. En op het Marie Heinekenplein hopen ze dat de drie eenzame toeristen uit een der zeven provinciën na hun bezoek aan de Brouwerij hun weg naar het plein kunnen vinden.