Helden

Geoffury 3 jun 2016

Superman. Spiderman. Voor velen zijn dit voorbeelden. Nee, meer: helden. En mijn naasten weten dat. Wat zij niet weten: iedereen is een held. Mensen die het verschil maken. Een verschil, hoe klein ook. Wat mijn vrienden en familie niet weten is dat ik ze zie als helden. Helden van weleer en eeuwig als helden in spe. Ik zie in elk van hen een stukje heldhaftigheid en deze is voor hun.

Apollo is geschapen als het David Standbeeld van Michaelangelo. Minus de micropenis dan. Apollo is bijna 100 kg spier. Maar wat hem onderscheidt van de wereld is zijn hart van goud. Een geboren competente leider die welwillend is actie te ondernemen. Op een nacht, onder het genot van vodka, vertelde hij me een verhaal vol algebra, waarvan ik 99 procent ben vergeten. De essentie: Er zijn mensen die praten en mensen die doen. En ik voel dat Apollo zijn daden nimmer genoeg zijn om té dichtbij de zon te vliegen, hij is immers de zon zelf.

The Comedian is dé grappigste persoon. Hij heeft een vocabulaire vanjewelste, zijn timing is geniaal en creert de meest geavanceerde grappen en grollen. Maar tussen de regels van die wel geschreven grappen ligt zijn creativiteit. Zijn vermogen om vooruit te denken en dromen. Mijn pa zegt altijd over hem: “Die jongen is een dromer.” En dat weet je en voel je direct, de eerste seconde dat je hem ziet. Voor hem is de toekomst, een visie, een visioen: een verre droom die je nog niet verzonnen hebt. Maar nu en hier wel zeker kan laten lachen.

Als Batman bestond, dan was hij Robin. Jonger dan ik en wijs ver boven zijn leeftijd. Hij doet gevechtssport, backflips en tennis. Speelt gitaar, een gamer en tegelijkertijd een levensgenieter. Een alleskunner. En ik wil zeggen dat ik stukje van mijzelf in hem terug zie. En dat was dan een leugen. Ik zie iemand die ik nooit was. Hij is mentaal en fysiek volwassen in die zin dat het lijkt alsof de enige limieten die hem kunnen tegenhouden, alleen verzonnen kunnen worden door hemzelf.

Uit deze pantheon van helden haal ik mijn inspiratie. Ze hebben me leren stralen, lachen, groeien en winnen. Als ik geïnspireerd wil worden dan pak ik de telefoon voor een gesprek met mijn helden. Nadat doe ik de PC aan of ga naar buiten. Maar belangrijker ik stel mezelf open. Want: Iedereen is een held, kijk om je heen.