Gebiedende wijs

Shaggy 15 jun 2016

Je leest en hoort het steeds vaker. Predikanten doen het al jaren en politici hebben er ook een handje van. Verder komt het steeds vaker voor als er iets ergs is gebeurd. Ik bedoel alle zinnen die beginnen met ‘laten we …’ of nog erger ‘we moeten …’.

“Laten we nu als één man achter dit besluit gaan staan.”
“We moeten ons nu niet gek laten maken.”
“Laten we dit doen.”
“We moeten dat doen.”

Bah, ik moet er niet denken om mij de wil op te laten leggen door wie dan ook. Ik heb al moeite met het luisteren naar mijn eigen lichaam als het aangeeft dat ik even een sanitaire pauze in moet lassen. Ik ben oprecht nieuwsgierig naar andere meningen en als ze goed zijn, neem ik ze over, maar verwacht alsjeblieft niet van me dat ik alles doe wat jij wilt dat ik doe.

Vanmorgen zag ik een filmpje (https://youtu.be/wpA3bGOzVdY) van de nieuwe politieke beweging van het zwarte pieten meisje … goh, hoe heet ze ook alweer … Nee, ben haar naam even kwijt. Heeft waarschijnlijk te weinig indruk gemaakt. Maar die Politieke beweging bestaande uit vier personen heet DENK.
DENK? …. Denk het niet!
Ik bepaal zelf wel of en wanneer ik wil denken en zeker als het gaat over politieke standpunten.

In het filmpje wordt de media aangevallen op hun normale dagelijkse werk. Volgens DENK ben ik wijs en verstandig genoeg om door dit spel heen te prikken en afsluitend zegt die meneer, waar ik de naam ook niet van weet: “Trap er dus niet in!”
Ik ga over mijn nek terwijl ik er naar kijk. Wat een walgelijke vertoning van deze vrijheidsstrijders.
Nee, ik neem ook niet alles voor waarheid aan en denk ook weleens in complottheorieën, maar ik laat me de les niet lezen door deze vier koekenbakkers.

Vrijheid van meningsuiting is kunnen zeggen wat je vindt …. vind ik. En dat is iets anders dan het opdringen van een gebiedende wijs.