Frustratie

“Ik vind je dom”, “Wat ben jij een achterlijke idioot.” Ik zal het nooit openlijk in je gezicht zeggen maar oh wat denk ik dit vaak. En dit is niet gericht tot een specifiek persoon. Nee, dit is tegen een groot deel van de Nederlandse of misschien zelfs de wereldbevolking eigenlijk. Ik wil niet beweren dat ik iedereen kan beoordelen gewoon op wat ik meekrijg van de media, social media of hoor via via, dat zou heel kortzichtig zijn. Voor mij is het wel keer op keer een bron van frustratie, dan lees ik weer over fouten die gemaakt zijn bij een onderzoek, een instabiel persoon die weer vrijgelaten wordt en vervolgens schade veroorzaakt, een persoon die al lang achter slot en grendel had moeten zitten. Nou snap ik het wel, fouten worden gemaakt maar wanneer is iets een foutje en wanneer moeten we zeggen “Nee jullie zijn nu gewoon aan het kloten”. En zijn ze dan ook echt aan het kloten?

Maar boven alles heb ik een gruwelijke hekel aan vele van onze medemensen. Regelmatig hoor ik het, het gemiddelde IQ gaat omhoog, mensen worden steeds slimmer. Waarom merk ik daar zo weinig van? Waarom elke keer weer, laten mensen zich verleiden om een ongenuanceerd achterlijk verhaal op te hangen op facebook of twitter. Uitlatingen die gedaan worden voor of tegen een specifieke denkwijze of persoon. Begrippen die uitgespuwd worden alsof ze feiten zijn terwijl ze in oorsprong eigenlijk meer als theorie gezien worden, uit de context gerukt voor een persoonlijk doel. Mensen die in de stellingen schieten vanwege fragmentje aan informatie, vaak gekozen door de zender om het totale verhaal te vervormen.

Toegegeven, misschien zijn mensen altijd al achterlijk geweest en uit dit zich in de huidige media gewoon gemakkelijk ten opzichte van vroeger maar is dat een excuus? Het zou tegenwoordig makkelijker moeten zijn om achter de feiten aan te gaan, een mening te vormen volgens correcte informatie die altijd wel te vinden is via het web en anders door gebrekkige informatie aan de kan te schuiven. Moeten wij nu iedereen extra gaan onderwijzen zodat ze ook eindelijk doorkrijgen hoe ze een mening kunnen onderscheiden van een gevoel?

Ondertussen zit ik hier achter mijn pc, me bewust dat ik nu, net als zoveel anderen mijn persoonlijke mening geef via het internet, ongetwijfeld iemand op zijn teentjes getrapt, die het beter weet nu furieus een tegenreactie schrijft. Prima, lees je het nog en keer door voor je het stuurt?