Energieke zon en wind

Sonspennenstreken 9 jun 2016

Ha gelukkig, het zonnetje schijnt. We zien het weer zonnig in en krijgen er energie van! Zeker met zonnepanelen op het dak. Alleen hangt de aanpassing van de salderingsregeling als een donkere wolk boven het dak. VVD minister Kamp van Economische Zaken wil duurzaam opgewekte energie goedkoper laten zijn dan energie uit fossiele brandstoffen. Daarmee wordt de particuliere aankoop van panelen niet echt gestimuleerd.

Ondertussen loopt de Provincie met molentjes. Gemeenten krijgen de wind van voren en tekenen intentie verklaringen voor het plaatsen van windmolens. Doen ze dat niet, dan gaat de provincie bepalen waar de molens komen te staan. De provincie heeft de wind er behoorlijk onder. De vermeende molens hangen inmiddels als een molensteen om de nek van gemeenten. Inwoners zorgen voor tegenwind en nemen het niet luchtig op. Ze zien het natuurschoon vervuilen met herrie makende molens die slagschaduw veroorzaken en het zicht belemmeren. Ja, die molens doen veel stof opwaaien.

Minister Kamp ziet overal molentjes en wil mega windmolenparken op de Noordzee plaatsen. Veel windmolens bij elkaar beïnvloeden plaatselijk het weer doordat ze de luchtlagen door elkaar gooien. Dan hebben we het nog niet eens over het effect op het onderwaterleven en het nautisch verkeer.

Waarom is minister Kamp zo gefocust op windmolens en niet op duurzaam opgewekte energie in het algemeen? Waarschijnlijk draait het allemaal om de handel. Als iedere particulier opgewekt zelfvoorzienend wordt met zonnepanelen, aardwarmte en een zonneboiler, dan verdienen de energiebedrijven, de molenbouwers en de overheid er niets aan. Nieuwe huizen klimaatneutraal bouwen, de techniek is er maar het gebeurt nog op een veel te kleine schaal.

Dat er iets moet gebeuren staat als een paal boven water, anders komt het water vanzelf wel tot aan de lippen te staan. Het weer is van slag en de eeuwige sneeuw verdwijnt als sneeuw voor de zon. Dat heeft menig klimaatwetenschapper met eigen ogen kunnen aanschouwen. Het is de hoogste tijd om alle innovatieve oplossingen voor duurzame energie op wat voor schaal dan ook, niet in de doofpot te laten verdwijnen maar toe te juichen en er in te investeren. Het is echter niet handig om dingen door te drukken die niet gedragen worden door de bevolking. Laat gemeenten met haar inwoners eigen initiatieven ontplooien. Want dat de Nederlander vindingrijk is in het vinden van oplossingen, daar twijfel ik niet aan. Het moet alleen de kans krijgen…