Echt jeuk

Bas Schepers 5 jun 2016

Jeuk. Ik begin weer te krabben. Pfff. Zal toch niet waar zijn.

Dacht ik na drie jaar elke dag trouw een pilletje te hebben genomen van mijn hooikoorts af te zijn, heb ik een nieuwe allergie. Dit keer geen katten, honden, huisstof of Sylvana, maar een woord waar ik jeuk van krijg. Echt ? Ja, juist dit woord gaat het om. Echt.

Het sluimerde al langer bij mij, maar nu weet ik het zeker. Daar heb ik geen dokter voor nodig. In de Metro lees ik namelijk dat Roger van Boxtel, ons politieke dier, zegt dat zijn NS nu echt wil gaan handelen in belang van de reiziger. Ik denk zelf dat Roger nog even zijn politieke veren af moet schudden. In de politiek valt het pas op als je het woord ‘echt’ niet gebruikt en geen politicus krijgt er uitslag van. Ik wel.

Voor mij neemt Roger door het woordje ‘echt’ te gebruiken juist treinreizigers, zoals ik, niet serieus. Zeker in combinatie met de woorden ‘willen’ en ‘nu’. Dat is namelijk hetzelfde als dat mijn vader zegt dat hij nu echt wil gaan stoppen met roken. Mijn vader bedoelt dan ik wil wel, maar ik kan het niet. Roger, geen schande, maar zeg dat dan gewoon. Dan neem ik je in ieder geval serieus.

Ook borrelt bij mij dat de NS blijkbaar de afgelopen jaren niet heeft gehandeld. Nu gaan ze dat wel doen? Roger, je kunt niet echt handelen. Je handelt of niet. Je haalt handelen door elkaar met intentie. Klein detail, maar reizigers zijn niet gek.

Als klap op de vuurpijl van jeuk word ik tijdens het lezen van de Metro afgeleid door een nieuwe reclame van de NS. Fluit de conducteur dan mag je niet meer instappen. Niet zozeer vanwege de veiligheid , maar zodat de trein op tijd kan vertrekken. Wat een bak. Gaat de NS nu het op tijd vertrekken van treinen ophangen aan de reiziger? Afgelopen vrijdag sta ik op perron 11 Utrecht Centraal. Twee minuten voor vertrek roept een zwoele damesstem dat we naar perron 4 moeten. Koekoek, je denkt toch niet dat ik dan rekening hou met de fluitende conducteur.

Roger, ik merk dat de jeuk steeds erger wordt. Misschien kan jullie railcatering ook medicijnen tegen politiek gebral verkopen. Ik besef dat ik toch weer aan de pillen zal moeten, maar ik zou er nu echt mee geholpen zijn.