Druk, druk, druk

[email protected] 8 jun 2016

“Jullie Hollanders hebben de klok maar hier hebben wij de tijd” deze uitdrukking heb ik regelmatig gehoord tijdens mijn stage in Suriname. Meestal lachte ik maar wat mee terwijl de ware betekenis mij ontging. Nu een jaar later begin ik steeds meer te begrijpen wat deze uitdrukking wil zeggen.

De eerste maand dat ik terug was van mijn buitenlandse stage had ik heel veel moeite om mij weer aan te passen aan het Nederlandse ritme. Ik was gewend om het lekker rustig aan te doen terwijl er van mij verwacht werd dat ik weer gewoon meeging in de stroom van het drukke leven zijn. Ben je niet druk dan lijk je er niet bij te horen. Ik vond het een hele rare ervaring. Hoe kan het dat ik er zoveel moeite mee heb om weer te aarden in een cultuur waar ik ben opgegroeid.

Wij zijn een jaar verder en ik durf wel te zeggen dat ik weer helemaal aangepast ben. Ook ik ben weer druk, druk, druk. Verslagen schrijven, leren voor tentamens, werken, sporten en hier ergens tussenin proberen een sociaal leven te behouden. Ik was wel benieuwd of het nu aan mij lag of dat er meerder generatiegenoten hier last van hadden. Ik ben hierover met vrienden en klasgenoten in gesprek gegaan puur uit nieuwsgierigheid. Een tot mijn verbazing mompelde iedereen instemmend. Ja ze waren druk, allemaal. Er was niemand die zich hier niet in kon vinden.

Maar als zoveel mensen dit ervaren, waarom gaan we er dan mee door? Het lijkt mij niet echt goed voor je gezondheid namelijk. Stress kan namelijk vervelende gevolgen hebben zoals een hoge bloeddruk of hart- en vaatziektes. Heel toevallig is het dus niet dat hart- en vaatziektes doodsoorzaak nummer één is. Maar ik ben geen dokter dus daar kan ik eigenlijk niets over zeggen.

Wanneer ik mij weer eens van de ene naar de andere afspraak haast bedenk ik mij hoe lekker het zou zijn om eens een keertje helemaal niets te hoeven. Dit is natuurlijk onmogelijk in onze maatschappij maar zou het niet wat zijn wanneer we het eens zouden proberen. Gewoon een uurtje pure verveling per dag of zoiets. Stiekem lijkt dit mij heel lekker en misschien nog wel goed voor de gezondheid ook.

Ik zou dus willen afsluiten met “No spang” maar ik heb haast omdat ik mijn volgende trein weer moet halen.