De reïncarnatie/Karma theorie van het Hindoeïsme

P.B.Panday 15 jun 2016

Er zijn een hoop gelovigen van diverse religiën die deze theorie serieus nemen en hun leven sterk door laten beïnvloeden. Echter, bij de vraag of iemand kan definiëren wat Karma inhoudt, wordt men onzeker en geeft aan het wel te begrijpen, maar het niet te kunnen uitleggen, omdat het te gecompliceerd zou zijn. Dit is nu precies hoe het toegaat in de religie. Je mag daar geen vragen over stellen, dus blijf je dom en naïef en blijf je een volger.

Dat de gelovigen dit niet begrijpen ligt volgens mij ook weer niet aan hen. De theorie is gebaseerd op pure fantasie en zo halfbakken dat het nergens op slaat. Het gaat als volgt. Het leven dat je (als mens) nu lijdt zou zijn op basis van je karma (daden) uit je vorig leven als mens. Wanneer dat was, weet niemand, want in je voorgaande levens (reïncarnatie theorie) zou je best als plant en dier kunnen hebben geleefd als boetedoening voor je slechte daden. Wie wordt bedoeld met je?

Een levensvorm bestaat uit een lichaam en een ziel (atma). Jij bent de ziel in het lichaam. Het lichaam, dat ben je niet. Je bent wel de baas over het lichaam. Jij bent als deeltje van de Grote Atma of Grote Ziel onsterfelijk, onbesmettelijk door daden (?) en onaantastbaar (zuiver). Dus, jij sterft niet, maar blijft reïncarneren (andere gedaantes aannemen). Wie is dan wel verantwoordelijk voor de daden?

Toen God jou afscheidde van zichzelf, was je zuiver. Echter, je beging je op het slechte pad met het lichaam dat aan jou was toegewezen. Toen werd je uit het hemelse rijk verbannen naar de aarde om te boeten voor je daden. Als je genoeg had geboet, dan kreeg je weer het lichaam van de mens toegewezen om Karma te kunnen doen voor een eventuele terugkeer (Moksh of Nirvana) naar het hemelse rijk.

Als iemand komt te overlijden worden er allerlei rituelen gedaan voor diens atma. Uit de spook-fase getild, een astrale lichaam toegewezen en begeleidt naar de wereld van Yam voor het laatste oordeel. Dit duidt op een heel andere status van de atma. Ook is niet duidelijk welke daden wel of niet worden meegenomen. Wij zijn niet alleen op deze wereld en verkeren niet in dezelfde condities. Onze karakter, onze opvoeding en onze gezondheid, hoe wordt er met deze zaken rekening gehouden? Weet iemand een antwoord hierop of is het gewoon een grote onzin?