De klagende kroketcultuur

MerelMarcuse 8 jun 2016

Nederland was afgelopen week in rep en roer. Niet vanwege onze Max, hoewel het niemand zal verbazen dat er over negen maanden minstens vijfduizend nieuwe jochies worden ingeschreven bij de KNAF, maar dat terzijde. Nee, vanwege een opmerking van één van ons Neerlands bekende DJ’s die ging over dat dikke vrouwen geen karakter hebben. Binnen enkele seconden vlogen de argumenten om onze oren. ‘Sommige vrouwen kunnen er niets aandoen dat zij een maatje meer hebben.’ Of ‘Sommige vrouwen hebben een hoog cholesterolgehalte en hebben moeite daarmee.’ En zo nog een stuk of honderd argumenten. Natuurlijk, ik ben het volledig eens met de vrouwen met een maatje meer die in verdediging schieten omdat sommige vrouwen hier echt niets aan kunnen doen. En meer dan terecht dat Giel ‘ oh zo subtiel’ Billen, correctie Beelen, zijn excuses heeft aangeboden.

Maar nog geen week later lees ik in een roddelblad, de nummer 1 van Nederland zoals zij zelf zeggen, dat een bekende mannelijke acteur overloopt van de vele vetrollen. Ik citeer: ‘Dankzij een pafferig en opgeblazen gezicht, dikke buik en manboobs, is hij nog maar een schim van zijn ooit zo smakelijke zelf.’ Waar zijn nu de klagers? Ik hoor er geen één. Geen man noch vrouw. En als de man zich dan aangesproken voelt, ach, hij bekijkt zichzelf even goed in de spiegel en gaat weer door met zijn leven.

Vrouwen gaan als het over hun eigen sekse gaat meteen in discussie, maar wanneer een man vanwege zijn uiterlijk aan de schandpaal wordt genageld, ho maar. Want in plaats van een discussie te starten dat dit artikel net zo negatief is als een kwetsende opmerking van Giel Subtiel over de volle vrouw, wordt de man per direct ingeschreven bij de sportschool met een wurgcontract van tien jaar. ‘Ja, mannen met zo’n bierbuik zijn echt niet aantrekkelijk,’ hoor je de vrouwen stilletjes denken. Dat is helaas zo scheef aan deze plompe paradox, over de man wordt net zo goed negatief geschreven maar dat lijkt wel te worden geaccepteerd.

Of er nou over volslanke vrouwen wordt geschreven of over de heren met een buikje, negatief praten over elkaar is niet het antwoord wat we van elkaar willen horen. Immers, beter een aardige acceptatiecultuur dan een klagende kroketcultuur. Dus Max, nog een blikje 100 calorieën tellende energiedrank graag. Ik heb er nu even behoefte aan.