CRACKED

Nica Bol 20 jun 2016

Ik zit in de trein en rijd achteruit omdat ik liever naast de leuke jongen naast me wilde zitten, dan naast die oude vrouw tegenover me. Gelukkig kan ik er tegen. Ik voel een soort verwantschap tussen ons: hij drinkt koffie, ik thee. Hij heeft een koptelefoon op, ik ook.
Hij luistert naar CRACKED. Ik zoek het op. Het zijn podcasts.
Wauw. Interessant. Ik leun achterover en kijk afwisselend naar voorbij wuivende bomen en hem. Washed jeans, een donkergrijs shirt en een zwarte stof jas. Hij heeft een Samsung en een ouderwetse zilveren Apple iPod. Zijn koptelefoon is glanzend en zwart.
Ik leun achterover en druk op shuffle.

Hij laat zijn koptelefoon om zijn nek glijden en vraagt: “wacht, luister je naar CRACKED?” Ik doe verbaasd. “Ja?” Hij lacht. Zijn tanden zijn echt wit. “Ik ook! Het is vet he!” Ik knik “Ja, luister je er al lang naar?” Hij kopieert de beweging. “Al een tijdje ja. Hij strooit met namen en mijn vingers proberen hem wanhopig bij te houden in mijn notities. Als hij klaar is wil ik meer horen. “Weet je nog andere podcasts?” We hebben het over hoe hij Italiaans leert en mensen Boca Lupa in plaats van buona suerta wenst. Over talen, school en kunst. Hij vertelt dat hij een extra jaar communicatie studeert omdat hij voor zich zelf is begonnen. Wauw. Hij is communicatie-adviseur. Voor jezelf beginnen, dat lijkt me wel wat. “Het kost in principe maar een half uurtje bij de Kamer van Koophandel.” Hij lacht. “En geld” voeg ik toe. “Wat ik niet heb.” Ik vertel hem over de € 0,19 cent op mijn rekening. Hij schudt zijn hoofd. “En jij wil curator worden?! Daar verdien je niet veel mee hoor.” Ik haal mijn schouders op. “Ik denk wel dat het goed komt als je doet wat je leuk vindt.” Hij knikt. Ja, daar geloof ik ook wel in. Hij moet ook bij Utrecht uitstappen. We praten over Kunstbende, waar hij vrijwilliger was. En dan staan we in de grote stationshal. Hij stopt en strekt zijn hand naar me uit. Ik pak hem aan. Godzijdank is de mijne droog.
“Nou, leuk je ontmoet te hebben!” “Ja!” Lach ik terug. Hij laat los en loopt weg, opgeslokt door andere treingangers. Nou ben ik helemaal vergeten te vragen hoe hij heet.
Hoe zoek je naar iemand met “CRACKED podcast” “Kunstbende vrijwilliger” en “Communicatie-adviseur”? Google here I come.