Brood of Spelen

Bas Schepers 16 jun 2016

De Romeinen hadden het vroeger al goed gezien. Het is niet moeilijk een heel volk onder de duim te houden. “Geef ze Brood en Spelen” zong het Goede Doel een paar eeuwen later.

In Brazilië hebben ze,ter voorbereiding op de Olympische Spelen in Rio, veel boeken gelezen over die Romeinen. Alleen in de Braziliaanse vertaling is waarschijnlijk iets mis gegaan. Het gaat om een detail en dat is het woord én.

Komende zomer genieten we weer van de beste atleten op onze planeet. Om dit mogelijk te maken zijn letterlijk woonwijken weggevaagd. Op tv zie je straks alleen de glimlach van de Coca-Cola dames . Dat meer 22 % van de bevolking onder armoedegrens leeft en geen brood heeft is bijzaak en moeten we niet te moeilijk over doen, toch ?

De bejaarde Temer zwaait tijdelijk de scepter over dit enorme land. De politici houden zich bezig met intriges en corruptie waar zelfs de schrijvers van House of Cards klotsende oksels van krijgen. Ondertussen roepen ze dat de Spelen een eer zijn voor Brazilië. De werkelijkheid is dat er geen geld meer is voor onderwijs en gezondheidszorg. Om nog maar te zwijgen over het Zika virus en het toenemende geweld vlakbij de Olympische locaties. Terwijl tientallen miljoenen mensen honger lijden en ziek worden vallen miljarden Braziliaanse réis in een bodemloze put.

Terug naar de Romeinen. Zij wisten dat een volk niet snel in opstand komt met een volle maag. Ook verzonnen de Romeinen spelletjes om het volk te vermaken. Geen Mens erger je niet of Yahtzee, maar het betere werk. Grootschalige slachtpartijen tussen mens en dier, tussen mens en mens en paardenraces waar meer doden per keer vielen dan bij de Formule 1 in haar hele geschiedenis. Tegenwoordig doen we het iets beschaafder. In ieder geval in de stadions.

Waarschijnlijk heeft Temer in zijn boeken gelezen dat hij en z’n ‘Old Boys’ moesten kiezen. Of brood of spelen. Eitje natuurlijk. Wat geeft ons meer aanzien internationaal en levert het meeste op voor de portemonnee van onze vriendjes. Spelen dus. Het IOC doet graag mee en begrijpt dat dit land natuurlijk wel een verzetje kan gebruiken.

Terwijl steeds meer bekende Brazilianen zich openlijk schamen smeren de politici met gelikte reclames een dun laagje bladgoud over dit schandaal. Ik denk dat ik Temer toch maar een keer een goed vertaald geschiedenisboek stuur. Daarin zal ik brood en geen spelen opnemen. Of de ‘Old Boys’ daar blij mee zijn weet ik niet, maar de Brazilianen met een volle maag in ieder geval wel.