Boerenwijsheid

"Afblijven!" "Gelijk je handen wassen!" "Niet krabben"

Vaak genoeg heb ik dit gehoord, van diverse familieleden. Ik was een kind (onderhand 25, wat vliegt de tijd) lekker ontdekken in de tuin. Buiten spelen, heerlijk, het stukje land achter bij mijn opa en oma leende zich hier prima voor. Lekker door het hoge gras struinen of kikkers vangen bij de sloot.

Klinkt ideaal toch? In veel gevallen heb ik geluk gehad in mijn jeugd. Weinig zorgen, ruimte om te spelen, ruimte om fouten te maken en boven alles, familie die een oogje in het zeil hield en op tijd te waarschuwen als het fout dreigde te gaan. Niet dat het ooit fout ging, integendeel, zelden gebeurde er iets tranentrekkends.

Mij was altijd verteld dat ik van bepaalde planten af moest blijven, (reuze)berenklauw, vingerhoedskruid, brandnetel. Die laatste.. tja, dat kent iedereen wel, een foutje is snel gemaakt en dan heb je weer zo’n jeukend bultje op de huid. Maar schijnbaar zijn mensen qua planten steeds minder bekend.

Misschien niet zo erg, ik bedoel, niets zo effectief als proefondervindelijk leren. Je zal niemand vinden die voor de lol een brandnetel oppakt na al een keer gestoken te zijn. Toegegeven, de berenklauw is een geval apart. Sap dat je huid gevoelig maakt voor zonlicht, gemeen eigenlijk. Je merkt het ook pas op het moment dat er ook echt UV licht op komt. Toch heb ik nooit de behoefte gehad de plant aan te raken, dit was de plant waar ik af moest blijven, nooit afgevraagd waarom, mijn ouders hadden immers ook gelijk over de brandnetel.

Om dan een berichtje te lezen in de metro, waaruit dan blijkt dat kinderen dit niet meer mee krijgen van de ouders vind ik eerlijk gezegd een beetje teleurstellend. Het is natuurlijk niet zo dat geen enkel kind dit leert maar er lijkt een duidelijke scheiding te zijn tussen stad vs dorp/platteland.

De interesse lijkt er in de stad gewoon minder te zijn, terwijl het niet buiten bereik ligt… Ga er eens op uit, laat de telefoons, tablets etc thuis en ga op weg gewapend met veldgidsjes. Het liefst met uiteenlopende onderwerpen. Ga ergens zitten, omringt door groen, kijk om je heen en neem de tijd. Niets zo leuk als nieuwe dingen ontdekken, want behalve de grote boze berenklauw zijn er ook veel leuke planten. Niets zo lekker als ruiken aan een blaadje munt of wilde marjolein (oregano), of ontdekken waarom een klaproos nou eigenlijk zo heet. En zelfs in een stadspark zijn dingen te ontdekken, als je de tijd er maar voor neemt.