Billen

Als ik op Google Sylvana Simons intik, staat er op het scherm: Bedoelt u ‘Sylvana Simons’ billen’? Het is het bewijs dat de gemiddelde zoekmachine de rel rond deze presentatrice beter kan inschatten dan de gemiddelde racist. Ze sluit zich aan bij een omstreden partij. En toegegeven; ze gebruikt ongelukkige bewoordingen om duidelijk te maken dat ze tegen racisme is. Is dat dan een vrijbrief om met nog ongelukkigere bewoordingen racistisch uit de hoek te komen? Ondanks dat Simons al jaren podia betreedt, geeft niemand ooit een podium aan haar grilligheden. We laten haar een beetje, omdat ze bij ons land hoort als oranjefanaat Johan Vlemmix bij het koningshuis en een broodje frikandel speciaal bij een Egyptische snackbar. En dan gaan we haar nu opeens wel een podium geven? Puur omdat ze uitkomt voor haar politieke stem?

Bram Moskowicz deed in RTL Boulevard desgevraagd verslag van de laatste modetrends en Peter R. de Vries wordt als expert bij televisieshows uitgenodigd om onder andere te praten over voetbal, misdaadfilms en de Provinciale Statenverkiezingen. Je mag zelf weten hoe serieus je deze mensen neemt betreft deze onderwerpen. Maar één ding is zeker; ‘schoenmaker blijf bij je leest’ is een spreekwoord dat niet voor ze is weggelegd. Dit soort randfiguren past gewoon simpelweg niet in hokjes. En hun kruisbestuiving geeft wat extra kleur aan een anders wel heel zwart-witte maatschappij. Zwart-wit? Bedoelt hij dat discriminerend? Enfin, zolang we overal een vergrootglas boven houden is alles racistisch. Ook daarom hou ik van deze kruisbestuivingen. Bovendien leveren ze hilarische situaties op.

Ik ben dan ook blij dat deze types niet alleen op tv maar ook in het wild voorkomen. Zo is er bij mij in de buurt een gemeenteraadslid dat met een compagnon een juridisch adviesbureau is begonnen. Namens een cliënt klopt zijn compagnon aan bij de gemeenteraad voor bijval in een conflict met dezelfde gemeente. En godzijdank is er in ieder geval één raadslid die gehoor geeft aan de oproep van het adviesbureau: het raadslid die zelf mede-eigenaar is van dit adviesbureau. Vervolgens wilt hij een casus indienen bij een wetenschappelijk tijdschrift om aan te tonen dat dit niets zegt over zijn integriteit. Dat lijkt me wat bescheiden.
Want waarom bundelen dit raadslid, De Vries en Moskowicz niet de krachten om zelf een wetenschappelijk tijdschrift te maken? Ik hoop dan wel dat ze aftrappen met een politieke analyse. Over de billen van Sylvana Simons.