Afwachten,

Nog even en dan kunnen we volop ongestraft staatshoofden gaan beledigen in Nederland. We kunnen niet wachten. Het was niet eens in ons opgekomen totdat Jan Böhmermann ons voor was. Schockeren om reacties uit te lokken van de regering en (bijvoorbeeld) Erdogan, ons niet gezien. Zolang het wetsartikel nog van kracht is dan.

Kees Verhoeven, kamerlid van D66 maakt het pad voor ons vrij en heeft een initiatiefvoorstel ingediend om bijzondere bepalingen over majesteitsschennis en de belediging van bevriende staatshoofden te doen vervallen. Het voorstel is een reactie op de ophef over de strafrechtelijke vervolging in Duitsland van de Duitse komiek Jan Böhmermann, die de Turkse president Erdogan heeft beledigd.

Het Turkse consulaat in Rotterdam zou tevens hebben opgeroepen om beledigingen van de Turkse president Erdogan te melden, wat later werd uitgelegd als ‘een misverstand’. In Turkije bestaat, net als in Nederland als het over de koning gaat, een wet waarin staat dat je de president niet mag beledigen. En sinds de protesten in 2013 tegen Erdogan, gebruikt hij die wet om politieke tegenstand en critici aan te pakken." De teller van de geopende rechtszaken zou al op 2000 staan. Nou, hij heeft het er maar druk mee.

Erdogan heeft er in ieder geval wel voor gezorgd dat Nederland is wakker geschud op dit gebied. Op belediging van een bevriend staatshoofd staat in Nederland een maximum straf van twee jaar. Onder een bevriende staat wordt een buitenlandse staat waarmee Nederland niet in een gewapend conflict is verwikkeld verstaan. Dit willen we natuurlijk ons niet laten overkomen dus werd het al snel een topic in de tweede kamer.

Dus laten wij maar even afwachten met het beledigen van bevriende staatshoofden. Het is natuurlijk niet zo wanneer het voorstel erdoor is dat we dit gaan misbruiken. Zo zijn we dan ook weer niet. Het wakker schudden van de regering hebben we aan Jan Böhmermann overgelaten, wel zo veilig.