zonder CAO Anno 2016? RESPECTLOOS!
Het is een belangrijk thema maar zo vaak wordt er niet over gesproken en dat is jammer. Uiteraard heb ik het dan over het CAO. Onze Collectief Arbeid Overeenkomst een parallel voor werkend Nederland. Maar dan moet je er wel eentje hebben.. Begin van 2014 hebben werkgevers in de horeca (verenigd in bazenclub KHN) afwijzend gereageerd op de uitgestoken hand van vakbonden om uit de cao impasse te komen. Dit betekent dat er per 1 april 2014 ( 26 maanden later ) geen cao horeca meer is. Het gaat er beestachtig aan toe binnen de CAO strijd maar vergeet niet dat het om werknemers gaat die dag in dag uit, elk weekend en feestdagen klaar staan voor hun werkgevers en hun vak uitvoeren met alle passie en liefde die ze hebben echte vak professionals. Ik ben er zo trots op om zo horecatijger te kunnen zijn. De werkgeversorganisatie KHN moet weten dat we in de horeca geen dik salarissen hoeven ( zoals bij de banken bijvoorbeeld ) maar wel respect en waardering. Er gaat teveel mis in de mooiste werknemersbranche van Nederland. Steeds meer zzp contracten. Lonen op wettelijk minimum loon en ga zo maar door. dadelijk gaan Uitzendbureau nog bemiddelen in zzp personeel en echt ik wil zzp niet verbieden maar collega’s die hun banen gaan verliezen? Dat vind ik niet kunnen! Politiek waar ben je?
De horeca tijgers zijn onbetaalbaar’ Ja, echt! Elke werkgever of elke gast in de horeca zal beamen dat het personeel het visitekaartje van de zaak is: de eerste persoon die de gast ziet. Zonder hem/haar geen goedlopende counter, geen vriendelijke ontvangst bij de receptie, geen volle bierglazen op de terrassen en geen gerechten op tafel in het restaurant. Alleen wat zie je daar voor terug? De afgelopen 10 jaar zijn de lonen in de horeca minimaal gestegen. Met pijn en moeite werden kleine loonsverhogingen met werkgevers afgesproken in de cao van afgelopen jaren. Als met een cao de loon van een kok of bedieningsmedewerker of hotelmedewerker al tot de laagste van Nederland hoort, wat gebeurt er dan zonder cao? Gaan horeca werkgevers hun personeel vrijwillig extra loon geven? Er zijn dus genoeg reden om voor de CAO te knokken ( ook in andere branches ) strijden voor een sociaal, sterk en goed nieuw horeca CAO anno 2016 want een protest of actie voeren helpt! Want Zonder CAO Anno 2016? het is RESPECTLOOS!