Wat is BDS (boycot, desinvestering en sancties)? 2
De Joodse citrustelers konden nauwelijks hun eigen teelt verzorgen, omdat ze grotendeels afhankelijk waren geweest van de arbeidskracht van Arabische werkers, die nu vluchtelingen waren geworden zonder het recht van terugkeer.
Uiteindelijk werden de Palestijnen gedwongen in het totaal meer dan 37000 are citrusgaarden, hun meest waardevolle oogst, onverzorgd achter te laten. Kibbutzim en moshavs verkozen veldoogst boven sinaasappels, omdat deze minder irrigatie en arbeidskracht vereisten. Het merendeel van de boomgaarden werd omgekapt om ruimte te maken voor behuizing en andere constructie. En natuurlijk waren er ook politieke redenen die als motivatie dienden om de boomgaarden te laten verdorren. Na de Nakba (‘catastrofe’ -dramatische afloop voor Palestijnen van de oorlog met Israel in 1948) werd het beleid “hoe meer internationale druk stond op de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen, hoe groter moeite de Israëli’s deden de landbouw infrastructuur, die de opname van de terugkerende vluchtelingen mogelijk zou maken, te vernietigen.” (Bron: Palestine: A guide door Miriam Shahin)
Helaas is dit slechts een van de vele voorbeelden, want dit was nog maar het begin, van de jarenlange scheve machtsverhoudingen in het huidige Israël en het maakt duidelijk dat Nederland niet moet besluiten tot intensiever handelsbetrekkingen met een land dat normaal leven en werken onmogelijk maakt voor een groot deel van de eigen bevolking. Meer BDS informatie is op diverse internetsites te verkrijgen.