Want vroeger was alles beter…

Het is weer examentijd, en dat is ook te merken op sociale media. Mensen die zichzelf ‘volwassen’ noemen krijgen het voor elkaar om mij, en met mij vele andere vwo leerlingen, enorm te frustreren. Tientallen reacties geplaatst door deze ‘volwassen’ mensen over dat wij leerlingen tegenwoordig niks anders kunnen dan klagen en zeuren, dat er niks goeds over blijft van de jeugd van tegenwoordig en allerergst: ‘Vroeger was alles beter’. Zij kunnen het zich blijkbaar niet inbeelden hoe frustrerend het is wanneer je minimaal zes jaar lang enorm je best hebt gedaan, je uiteindelijk een examen krijgt wat niet gaat zoals je gehoopt had dat het zou gaan. En dat heeft niks te maken met lui zijn of over alles klagen. Dat heeft te maken met het niet kunnen laten zien waar je al die tijd hard voor hebt gewerkt, niet kunnen laten zien wat wél in je zit.

En ik snap waar zo een opmerkingen vandaan komt. Het is zo simpel om een ander de schuld te geven, zonder naar jezelf te kijken. Een opmerking als ‘de vragen waren te moeilijk’ of ‘het examen was veel te lang’ is natuurlijk makkelijk gemaakt. Maar het is nog zwakker om als buitenstaander te concluderen dat deze leerlingen dan maar slecht of lui zijn. Waarschijnlijk heb je het examen zelf niet eens gemaakt? Zegt hypocrisie je wat?

Bovendien is hier een enorm misverstand over het klagen over examens. LAKS spoort leerlingen juist aan om te klagen. En een soepelere normering is daarbij totaal niet het doel. Het doel is dat leerlingen hun frustraties over het examen ergens kwijt kunnen. Dat zij hun mening kunnen uit spreken over het examen, zodat LAKS en CITO deze beoordelingen eventueel mee kunnen nemen in het vervolg. Dit heeft vrijwel niks te maken met de normering van ons examen. Zoals LAKS duidelijk meldt, staat de zogenaamde N-term al bijna vast.

Wat uiteindelijk de uitslag wordt van het examen Nederlands is niet eens het belangrijkste. Dramatisch slecht ging het bij mij bovendien niet. Toch heb ik wel geklaagd, precies om de redenen die LAKS je geeft om te klagen. Omdat klagen niet alleen staat voor ‘zeuren’ en ‘janken’. Sommige reacties op sociale media verpesten het. Misselijkmakend zijn ze, en dat nota bene van ‘volwassen’ mensen. Dat noemt zich dan een ‘voorbeeld generatie’. Het enige wat zij nu doen is ons de grond in stampen. Hou is op met je ‘vroeger was alles beter’. Ik durf te wedden dat nauwelijks of niemand van deze mensen op hun 18e wel wist wat de periferie van het menselijke bewustzijn inhoudt.