PENSIOENGELEUTER

JudasI13 31 mei 2016

Als het over pensioenen gaat, kun je veel onzin horen. Zo ook in het artikel van Irene van den Berg, Metro 25 mei. Ik zet de missers even op een rijtje:
1. “Iedere werknemer krijgt hetzelfde pensioen voor zijn inleg. Dat is niet fair.” Fout, de hoogte van het pensioen is afhankelijk van de hoogte van de inleg en het aantal jaren dat men premie heeft betaald!
2. “Nu subsidëren de jongeren de ouderen.” Nee, niet alleen nu gebeurt dat, zo is het altijd gegaan, zo werkt ons pensioenstelsel. Ik heb dus toen ik jong was ook de ouderen gesubsidieerd. Verder vergeet Irene gemakshalve dat de overheid eind jaren 90 een greep van 8 miljard in de pensioenkassen heeft gedaan om… jongeren aan het werk te helpen. Jawel! Mede daardoor kampen die kassen nu met tekorten!
3. “Zo’n 200.000 gepensioneerden krijgen vanaf volgend jaar 5,50 euro per maand minder. (…) gaat maar om een paar euro.” Als dat alles was, zou ik me niet druk maken. Maar opnieuw is Irene te kort door de bocht. Vanaf 2010 is mijn ABP-pensioen niet meer geïndexeerd en dat zal de komende jaren zo blijven. De achterstand is daardoor nu al 11,7%. Tel daarbij de korting in 2017. Conclusie: aan het eind van de pensioenreparatie zal ik 33% – eenderde! – van mijn pensioen hebben ingeleverd.
4. Ten slotte: in de jaren 80 werd de VUT ingevoerd om te zorgen dat meer jongeren aan het werk kwamen. Van toen af heb ik tientallen jaren VUT-premie betaald. Waarna, toen ik met VUT zou kunnen gaan de VUT werd afgeschaft. Jammer, maar feit blijft dat ik in elk geval mijn bijdrage aan de jongeren geleverd heb!
Tot zover mijn reactie op het artikel van Irene. Als dit geschreven was aan de borreltafel, had ik mijn schouders opgehaald. Maar de auteur noemt zichzelf financieel journalist en dan mag ik professionaliteit verachten. Hoe kan dit?? Er zijn twee mogelijkheden: of Irene wist dit allemaal niet, en dan is ze dus gewoon dom. Of zij heeft het bewust weggelaten en dan is dat een kwalijke zaak. Wat het ook is, het is allebei even erg.

BERT AALBERS (69)