Jet, is je moeder ook te leen?
Na het voorstel van Minister van onderwijs Jet Bussemaker om de geadoreerde basisbeurs te vervangen voor een eufemistisch leenstelsel blijkt er een reductie aan studenten te zijn opgetreden. Met name aspirant studenten waarvan de ouders minder verdienen lijken de keuze te hebben gemaakt om het studeren even uit te stellen. Bovendien blijkt dat degenen met een beperkingen dezelfde keuze hebben gemaakt.
Bussemaker weerlegt optimistisch. Volgens de minister zouden studenten die vorig jaar aanvankelijk wilde gaan reizen, dit hebben uitgesteld om nog van de basisbeurs te kunnen profiteren. Ook zouden toelatingseisen voor bepaalde studies zijn aangedikt. Allemaal eerlijke argumenten. Maar uit cijfers in de Volkskrant blijkt dat er dit jaar 8400 studenten minder zijn gaan studeren vanwege het leenstelsel.
Of zij nou wel of niet zijn gaan reizen, er zijn nu, op dit moment 8400 studenten die een andere weg bewandelen. Bovendien lijkt het me sterk dat juist de personen waarvan de ouders minder welvarend zijn, van plan waren om te gaan reizen. Begrijp ik het nou goed? Zijn de jongeren met financiële instabiliteit gaan reizen? Voor mijn gevoel is het leenstelsel er gewoon keihard ingehakt. Zonder deskundig onderzoek. Bussemaker stelt namelijk dat ze bij drastische en aanhoudende dalingen direct actie zal ondernemen. We zijn toch geen proefkonijnen? Waarbij je iedere keer maar kunt kijken hoe er wordt gereageerd op een bepaalde actie. Laten we is kijken hoe mevrouw in kwestie reageert als er gevraagd wordt of wij d’r moeder even mogen lenen. Een moeder is immers waar dikwijls iedereen de eerste dingen van leert. Als het leren voor ons onmogelijk gemaakt wordt, zit er niks anders op. Dat is uiteraard een beetje overhaast. Maar het draait om het moraal van het verhaal. Niet alles is te leen, maar ook niet alles is te betalen. Op onderwijs, de basis van succes en financiele stabiliteit en dus ook van economische groei en van een goed functionerende staat, bezuinigen; dat is toch niet zo slim?