Ik wil alles weten

Lara 22 30 mei 2016

Waarom zijn wij, mensen, zoals we nu zijn? Hoe worden onze persoonlijkheden gevormd? Hoeveel invloed heeft erfelijkheid, opvoeding en omgeving daarop? In hoeverre kun je mensen kwalijk nemen dat ze een bepaalde eigenschap sterk hebben ontwikkeld, bv agressiviteit? Kunnen ze echt veranderen en is de WIL om te veranderen te beïnvloeden? Waarom zijn kinderen die gepest worden altijd hele lieve kinderen? Ontwikkelen ze dat gedrag omdat ze dan onzeker worden en leren ze daardoor alles te accepteren of zijn ze juist gevoelig voor het pesten waardoor ze een makkelijk doelwit worden? Hoe ontstaat een crimineel uit een onschuldige baby?

Hoe zouden al die verschillende godsdiensten ontstaan zijn? Wat motiveert mensen om voor een godsdienst te kiezen of van godsdienst te veranderen? Waarom heeft godsdienst zo’n negatief beeld gekregen terwijl de kern van élk godsdienst daar het tegenovergestelde van is?

Elk persoon die je ziet, in de trein, op straat, op school, op het werk, iedereen heeft zijn eigen mooie verhaal. Ik probeer altijd het goede in mensen te zien, ik geloof dat iedereen een goed mens is vanbinnen. Al is het soms erg diep verstopt. Daarom heb ik moeite met hoe onze wereld in elkaar zit. Ik wil het zo graag begrijpen.

Er is zoveel, er gebeurt zoveel om je heen. Niet alleen heeft elk mens een verhaal maar elk voorwerp om je heen heeft een reis afgelegd. In het boek ‘Een schitterend gebrek’ zegt Lucia, als ze in de bibliotheek is: ‘De overmacht aan kennis langs de wanden is zoveel groter dan ooit in mijn hoofd zal passen. Dat kalmeert me en herinnert mij eraan dat ik niet per se alles hoef te weten en begrijpen. Zoveel is al opgeschreven en ik heb het allemaal binnen handbereik. Zelfs al zal ik nooit meer dan een fractie van die feiten tot mij kunnen nemen, ze zijn er, het staat er, de wereld is gerubriceerd, en als ik er eens nodig iets uit moet begrijpen kan ik het opslaan.’
Dat is juist mijn probleem, omdat ik weet dat het er is wil ik het weten.

Maar ik wil niet alleen dingen weten, ik wil ook dingen ‘zijn’ en dingen doen. Ik wil mezelf meer leren kennen, meer zelfvertrouwen en minder perfectionistisch zijn. Ik wil ook iets betekenen voor deze wereld. Een weeshuis of een school bouwen. Er is zoveel ellende op de wereld.
In ieder geval iets waar mensen nog steeds van kunnen profiteren als ik er niet meer ben. Misschien ook omdat ik de angst heb dat ik vergeten word als het zover is.

Overweldigend.