Ik heb 1, 2, 3, 4 pillen gebruikt

Om Lil’ Kleine kun je niet meer heen: hij verschijnt in clubs, discotheken, op festivals en in de hitlijsten. Samen met Ronnie Flex en zijn vrienden maakt hij de ene hit na de andere en nu zijn eerste album is uitgebracht is hij populairder dan ooit.

Recentelijk ontstond er ophef over het feit dat Jorik Scholten, zoals Lil’ Kleine echt heet, uitgenodigd was om op te treden op de Dag van de Jonge Jury. Hoort een rapper die zijn publiek oproept hun middelvinger op te steken naar de politie wel thuis op een eendaags evenement waar jeugdboeken en auteurs centraal staan? De scholieren zijn er in ieder geval niet minder enthousiast om en zingen en dansen vrolijk mee op de hits die Lil’ Kleine ten gehore brengt.

Kleine is een nieuw jeugdidool dat zingt over drank, drugs en niet te vergeten seks. Dit is de muziek die wij onze kinderen voorschotelen. Onze kinderen, die geen idee hebben welke Prince er deze maand overleden is. Die op Facebook zetten dat het zo erg is voor de koninklijke familie dat dit vlak voor Koningsdag gebeurt. Onze kinderen, die we voor altijd willen beschermen tegen dit soort zedeloze teksten. Onze lieve, onschuldige kinderen.

Zijn ze wel zo onschuldig? Wanneer Lil’ Kleine het heeft over pillen slikken, vraag ik mij af of onze doetjes nu werkelijk denken dat dit lied over paracetamol gaat. Wij waren ook niet zo onschuldig. Vele sterren gingen los met seks, drugs en rock ’n roll. Ook ABBA, Elvis Presley en Michael Jackson zongen over dit soort onderwerpen. Wij zongen keihard mee, heus wel wetend waar die liedjes over gingen. En we noemden Prince natuurlijk niet voor niets His Royal Badness. Maar er is een groot verschil tussen muziek luisteren en ernaar handelen. We luisterden allemaal naar Bowies single Beauty and the beast waarin hij zingt over cocaïne en zijn verslaving. Maar werden mensen hierdoor werkelijk nieuwsgierig naar cocaïne? Ik betwijfel het. “Alle tieners zeggen ja tegen mdma.” Spoort Lil’ Kleine hier nu echt pubers aan om xtc te gaan gebruiken, of is dit gewoon een keiharde weergave van de realiteit? In het vervolg op de hit Drank en Drugs, genaamd 1, 2, 3, doet hij in ieder geval een poging om hier een nuance in aan te brengen: “Alle tieners zeggen nee tegen drugs met een C. Door je neus, dat is niet oké.”