I have a dream

Sylvia Peters 30 mei 2016

Racisme en Nederland. Misschien ben ik in de verkeerde huid opgegroeid, maar ik dacht werkelijk dat we hier vreedzaam naast elkaar konden leven. Als ik aan rassenrellen denk, denk ik aan Zuid Afrika of de Verenigde Staten. Bij racisme denk ik ook aan de woorden van Martin Luther King uit 1963: ‘I have a dream’. Hij had destijds de droom dat zijn kinderen in een land zouden leven waar zij niet beoordeeld zouden worden op hun huidskleur, maar slechts op hun karakter. Inspirerende woorden die de hele wereld over gingen.

Toch heeft blijkbaar niet iedereen die droom. Ook in Nederland niet. Racisme komt ook hier nog steeds voor en het lijkt alleen maar erger te worden. Als we Nederland leefbaar voor iedereen willen houden, zullen we met elkaar in actie moeten komen. Ongeacht je huidskleur, afkomst of geloofsovertuiging. Gewoon als de huidige generatie Nederlanders. We moeten zorgen dat Nederland ook voor onze kinderen een vreedzaam land blijft. Ik weet dat het kan, dat zie ik om me heen. In mijn kringen zien we geen kleur, wij zien slechts de mens.

Val niet altijd terug op het verleden. Ook Nederlanders hebben foute dingen gedaan. Laat het verleden een les zijn, maar richt je pijlen op de toekomst. Wat gebeurd is, is gebeurd. Dit moeten we herdenken, maar we moeten hier niet in blijven hangen, we leven nu. In een vrij land en een land zonder oorlog. We hebben vrijheden, maar laten we die niet misbruiken. We mogen veel dingen zeggen en schrijven, maar moeten we dat ook altijd doen? Draai het gewoon eens om. Stel dat iemand dit tegen jou zou zeggen? Als dat niet prettig voelt, zeg het dan ook niet tegen die ander. Je hoeft het echt niet altijd met elkaar eens te zijn. Ga in gesprek met die ander, discussieer en argumenteer, maar altijd respectvol. Beoordeel en veroordeel iemand inderdaad op zijn karakter en gedrag, niet op uiterlijke kenmerken. Verwijt iemand jou iets? Wijt het dan niet meteen aan je huidskleur. Misschien is het puur je gedrag wat verkeerd valt.

En kom je er niet uit… Dan heeft een democratisch land deze oplossing: de meeste stemmen gelden. Nederland is echt wel die droom, dus laat het geen nachtmerrie worden.